OFICIAL! Igor Dodon – Președintele RM. Curtea Constituțională a validat alegerile din 13 noiembrie

Curtea constitutionala

Curtea Constituțională a validat scrutinul prezidențial din 13 noiembrie. Decizia a fost făcută publică în cadrul ședinței de astăzi a CC. Astfel, candidatul PSRM, Igor Dodon a devenit oficial președinte al Republicii Moldova.

Reprezentanții PAS au declarat că nu sunt de acord cu decizia Curții pe motiv că alegerile nu au fost corecte, cerând anularea rezultatelor scrutinului. Totodată, Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că CC a decis să organizeze în grabă ședința de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale, ea fiind plecată peste hotare.

„Curtea Constituțională a decis să organizeze ședința de examinare a raportului Comisiei Electorale Centrale în lipsa mea. Chiar dacă noi am cerut amânarea ședinței doar cu o zi, Curtea s-a grăbit să stabilească ședința pentru azi. Mare grabă a fost și la Curtea Supremă de Justiție, care a venit ieri cu o decizie negativă în Dosarul Diasporei, reușind să redacteze o încheiere pe 21 de pagini într-o singură oră… Aceste alegeri nu au fost libere și corecte, de aceea contestăm rezultatul anunțat de CEC”, a scris Maia Sandu pe Facebook, menționând că PAS a depus o contestație la CC.

La rândul său, președintele Curții, Alexandru Tănase a menționat că partidul a fost înștiințat din timp că astăzi va avea loc ședința privind validarea scrutinului.

„A fost înștiințat PAS cu 5 zile în urmă că va avea loc ședința. Ieri a fost anunțat că ședința va avea loc astăzi. Nu văd temei pentru asemenea insinuări. Ultimul litigiu s-a consumat pe 30 noiembrie. Depunerea constestației în ziua ședintei de astăzi, ar putea pune CC în situația să o respingă. Am acceptat, însă, cu titlul de excepție”, a spus Tănase în cadrul ședinței.

După o pauză de 3 ore, timp în care a fost examinată contestația PAS, Curtea Constituțională a decis validarea alegerilor.

Amintim că în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale, Igor Dodon a acumulat cele mai multe voturi din partea cetățenilor, acumulând 52,11%. Contracandidatul său, Maia Sandu, a obținut 47,89 la sută din voturi.

Igor Dodon are la dispoziţie 45 de zile pentru a depune jurământul.

You may also like

Comments are closed.

By