Numărul bolnavilor de gripă este sub pragul epidemic

gripa febra

Ministerul Sănătății precizează că situația epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI) se află sub supraveghere epidemiologică și monitorizare permanentă. Conform ultimelor date prezentate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, în perioada 21-27 noiembrie, numărul bolnavilor prin gripă s-a situat cu mult sub pragul epidemic (311,19 de cazuri la 100 mii populație).

Anul acesta, Ministerul Sănătății a semnat un acord cu Centrul pentru Vaccinuri Echitate, SUA, prin care 200 mii de doze de vaccinuri antigripale au fost oferite cu titlu de donaţie și urmează să ajungă în Republica Moldova. Aceste vaccinuri vor permite controlul apariției unei epidemii de gripă pe teritoriul țării noastre.

Vaccinul antigripal nu este inclus în calendarul de imunizări, fiind administrat în baza indicațiilor epidemiologice, pentru grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire. Din grupurile de risc fac parte bolnavi de maladii cronice, lucrători medicali, trupe de carabinieri și grăniceri, reprezentanți ai Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copii din orfelinate, angajați din instituțiile de asistență socială, ș.a.

Anul trecut procesul de imunizare împotriva gripei a început la sfârșitul lunii decembrie. Complicații sau reacții adverse nu au fost înregistrate.

Cu referire la informația privind cazurile de gripă A(H1N1), înregistrate în Ucraina și România, Ministerul Sănătății anunță că urmărește cu atenție situația. Totodată, precizăm că paginile web oficiale de specialitate nu confirmă această informație.

You may also like

Comments are closed.

By