Ministerul Sănătății începe campania de VACCINARE împotriva gripei

pregatiri-pentru-sezonul-gripelor-500-000-de-doze-de-vaccin-antigripal-vor-ajunge-in-cabinetele-medicale-129133

Campania de vaccinare împotriva virusului gripal va începe din data de 14 decembrie. Cele 200 mii de doze de vaccinuri antigripale, oferite cu titlu de donaţie de Centrul pentru Vaccinuri Echitate, SUA, vor ajunge în țară pe 13 decembrie. Vaccinurile vor fi recepționate de Centrul Național de Sănătate Publică și distribuite în teritoriile administrative pentru derularea procesului de vaccinare.

Astfel, persoanele aflate în grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire trebuie să se adreseze la cabinetele medicului de familie și să solicite vaccinarea. Vor fi imunizați prioritar bolnavii de maladii cronice, lucrătorii medicali, trupele de carabinieri și grăniceri, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copii din orfelinate, persoanele din azilurile pentru bătrâni, angajații din instituțiile de asistență socială ș.a., cu excepția copiilor sub 9 ani.

Seroprotecția împotriva virusului gripal se obține într-un interval de 2 săptămâni de la vaccinare. Durata imunizării post-vaccinale în mod obișnuit este cuprinsă între 6 – 12 luni.

Ministerul Sănătății amintește că, începând cu 1 octombrie 2016, toți copiii până la vârsta de 18 ani beneficiază de medicamente gratuite, inclusiv tratament specific antiviral gratuit.

Părinții sunt îndemnați ca, la primele semne de îmbolnăvire ale copilului, să se adreseze la medicul de familie sau la medicul pediatru pentru obținerea unei rețete gratuite pentru medicamentele antivirale.

Potrivit Ministerului Sănătății, numărul bolnavilor prin gripă este cu mult sub pragul epidemic. În perioada 28.11.16-04.12.16, morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 183,7 cazuri la 100 mii populație, pragul epidemic fiind de 311,19 cazuri la 100 mii populație.

You may also like

Comments are closed.

By