Filip, despre inițiativa semnată de Dodon: Nu era obligatoriu, în funcția de președinte, să pășească cu stângul

filip

Premierul Pavel Filip a comentat semnarea de către președintele Dodon a inițiativei legislative cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar. Primul ministru a afirmat, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, că nu era obligatoriu ca Igor Dodon, în funcția de președinte, să pășească cu stângul, chiar dacă provine din Partidul Socialiștilor, care este un partid de stânga.

Prim-ministrul a precizat că această lege este un act juridic consumat, pentru că banii necesari au fost deja prevăzuţi în bugetul de stat, iar anularea acestui act nu poate produce efecte juridice.

„Curtea Constituțională a examinat câteva sesizări referitor la această inițiativă, printre care cei de la Partidul Socialiștilor, și a fost respinsă. După care a fost depusă o cerere de către Avocatul Poporului și la fel a fost respinsă. Ar fi bine ca președintele să fie la curent cu acțiunile Curții Constituționale. Această lege este un act juridic consumat pentru că în baza acestei legi deja s-au prevăzut banii în buget, au fost încheiate aceste acorduri, de aceea anularea acestei legi nu poate produce efecte juridice”, a declarat Filip.

Pavel Filip a făcut și o adresare către cetățeni în acest sens, menționând că în baza legii Curții RM a beneficiat de banii oferiți de București, UE, FMI și Banca Mondială.

„Această categorie de politicieni, care sunt populiști din punctul meu de vedere, vin să vă amăgească, să genereze niște așteptări false. Vă aduc doar un exemplu. Noi pentru anul viitor, în Legea Bugetului, am prevăzut 650 de milioane de lei pentru deservirea acestui credit de urgență. Dacă noi nu făceam nimic, în 2016, nu am fi obținut 60 de mln de euro de la București, 35 de mln de dolari de la FMI, 45,3 mln euro de la UE și 45 de mln de dolari de la Banca Mondială. Acești bani înseamnă drumuri, grădinițe, școli, proiecte sociale pentru cetățenii RM. Toți acești politicieni vor să pună pentru anul viitor, pe umărul cetățenilor, peste 2 miliarde de lei pe care le așteptăm sub formă de credit. Doar azi a fost semnat între Guvernul Germaniei și Ministerul de Externe în sumă de 10 milioane de euro, bani care sunt oferiți drept grant pentru apă și canalizare pentru localitățile RM”, a specificat Pavel Filip.

Premierul a mai adăugat că își dorește o colaborare cu președintele Republicii Moldova.

„Le recomand celor din opoziție și celor care ocupă funcții în stat să uite de timpurile când erau în opoziție. Noi putem coabita cu președintele, putem și conlucra. Propun o conlucrare”, a conchis Filip.

Amintim că Igor Dodon a semnat astăzi inițiativa legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar.

„Reiterez poziția mea în această privință – miliardele furate trebuie să fie întoarse de toți cei care au participat la fraudă, au votat pentru, fie au cunoscut acest lucru, dar au preferat să tacă. Deoptrivă se fac de vină numeroși funcționari de stat, responsabili din cadrul instituțiilor financiar-bancare, cei care urmau să contracareze acest furt, dar nu au mișcat un deget sau au preferat să tăinuiască”, a scris Dodon pe Facebook.

Totodată, Dodon a cerut Parlamentului să includă examinarea inițiativei legislative în regim prioritar și să anuleze legea care pune pe seama cetățenilor rambursarea furturilor fără precedent.

You may also like

Comments are closed.

By