DOLIU în lumea cinematografiei! Actorul Mihai Curagău s-a stins din viață

curagau zdg

Actorul de teatru și film Mihai Curagău s-a stins din viață în această dimineață, de 24 decembrie 2016. Actorul a murit la vârsta de 73 de ani.

Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău.
După absolvirea facultății, a fost angajat ca actor la Teatrul muzical-dramatic „A.S. Pușkin” (azi – Teatrul Național „Mihai Eminescu”) din Chișinău unde joacă, îndeosebi, roluri de comedie.

Printre rolurile interpretate pe scena acestui teatru, pot fi numite: Moș Bodrângă din „Amintiri” de Valeriu Cupcea, după Ion Creangă, Toader din „Președintele” de Dumitru Matcovschi, Verde-împărat din „Buzduganul fermecat” de L. Deleanu, Balzaminov din „Cine caută găsește” de A. Ostrovski, Kalosin și Homutov din „Anecdote provinciale” de A.Vampilov, Bobcinski din „Revizorul” de Nikolai Gogol, Conu din „Fumuarul” de Nicolae Esinencu, Coarnă din „Mult zgomot pentru nimic”, de William Shakespeare, Jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale ș.a.

În anul 1993 se transferă ca actor la Teatrul „Satiricus” din Chișinău. Printre rolurile interpretate în teatru de Curagău se numără: Precupețul din „„Ce e viața omului?” de Arcadii Arkanov, Polibiu din „Hercule” de Friedrich Durrenmatt, Despot, Boierul Vulpe, Sfetnicul Veveriță în „Moțoc” (colaj după operele lui Grigore Ureche, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Costache Negruzzi și Vasile Alecsandri), Slabul din „Beethoven cânta din pistol” de Mircea M.Ionesco, Sălbaticul I din „Care-s sălbaticii?” de Iulian Filip, Jean-Baptiste Poguelin de Molière, Argan, Tartuffe din „Moliere” de Mihail Bulgakov, Berlioz din „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, Zaharia Trahanache în „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, Mache Răzăchescu în „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, Jupân Dumitrache Titircă în „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale etc.

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, interpretând rolul Michiduță. A colaborat ulterior și cu alți regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru și Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul (1991).

În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea „Argint viu pe scândura scenei” (Ed. Universitas, Chișinău, 2003) dedicată actorului de teatru și film Mihail Curagău, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi și colegi de bresla. În carte sunt numeroase imagini din spectacole si filme, dar și fotografii din albumul familiei.

Mihai Curagău a primit Premiul pentru cel mai bun rol masculin de planul II (Mache Răzăchescu din D’ale carnavalului de I.L.Caragiale) în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2004. De asemenea, i s-a decernat și titlul de „Artist al poporului”.

foto: zdg.md

You may also like

Comments are closed.

By