Declarația MAE referitor la survolarea României a avionului vicepremierului rus Dmitri Rogozin

rogozin44

Ministerul Afacerilor Externe din România precizează că avionul la bordul căruia s-a aflat vineri vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, este unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

„Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinţă, în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată”
, a transmis MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Oficialul rus urma să ajungă la Chişinău pentru a participa la ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte moldovean, Igor Dodon. Cursa charter a companiei Aeroflot nu a putut ateriza la Chişinău din cauza ceţii, astfel că avionul vicepremierului rus a intrat în spaţiul aerian al României pentru a ateriza de urgenţă în Ungaria.

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.

You may also like

Comments are closed.

By