3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Curtea Constituțională a răspuns la atacurile Maiei Sandu

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Curtea Constituțională a emis un comunicat prin care a făcut unele precizări referitor la acuzațiile liderului PAS, Maia Sandu, făcute în cadrul unei conferințe de presă. ”Curtea îşi exprimă regretul şi profunda dezamăgire în legătură cu atacurile nefondate în adresa sa, considerând că este de obligaţia morală a concurentului electoral care a pierdut într-o competiţie să îşi asume matur rezultatul şi responsabilitatea pentru acest rezultat, în loc să caute pe seama cui să-şi plaseze eşecul”, se spune în comunicat.

Reacția Curții vine după ce astăzi Maia Sandu a adus învinuiri că CC a validat rezultatele alegerilor din 13 noiembrie și mandatul de președinte chiar dacă PAS a depus o contestație privind amânarea ședinței respective.

Potrivit CC, Partidul Maiei Sandu a depus contestația după ce a fost fixată ziua și ora ședinței.

„La 24 noiembrie 2016, a dat curs solicitării ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, şi a amânat şedinţa publică cu peste 20 de zile. În această perioadă de timp, ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, nu a depus nici o contestație la Curtea Constituţională. …staff-ul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu a fost contactat de către CCM cu solicitarea de a confirma intenția, anunțată pe Facebook de către aceasta, de a contesta scrutinul la CCM. Abia în data de 12 decembrie, la ora 12.55, după stabilirea datei ședinței publice, Curtea a fost informată despre intenția dnei Sandu de a depune o contestație. Pe parcursul zilei de 12 decembrie 2016, staff-ul ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu, a fost somat de CCM să depună contestația, măcar în format electronic, până la finele zilei, pentru a permite Curţii să prelucreze aceste date. Or, potrivit articolului 112 alin. (1) din Codul electoral, Curtea este obligată să emită hotărârea în aceeași zi. Abia în dimineața zilei de 13 decembrie, ora 9.50 (cu 10 minute înainte de începerea şedinţei publice), la secretariatul CCM a fost depusă contestația ex-concurentei electorale, dna Maia Sandu”, se spune în comunicatul CC, în care se menționează că există dubii că acea contestație a fost semnată de Maia Sandu.

În legătură cu competenţa examinării contestațiilor, Curtea a îndemnat-o pe Maia Sandu să consulte Codul jurisdicţiei constituţionale şi Codul de procedură civilă.

„Faptul că un judecător sau altul al instanţelor de drept comun, într-o manieră absurdă, a decis să aplice scrutinului prezidenţial regulile de la alegerile locale nu este un temei suficient pentru stabilirea competenţei autorităţii de jurisdicţie constituţională. Legea stabilește clar că CCM nu operează cu circumstanțe de fapt, ci numai cu circumstanțe de drept. Doar în instanţele de drept comun pot fi administrate şi dezbătute probe, audiaţi martori şi alte acţiuni inerente constatării unor fapte. Cu acest prilej, o invităm pe ex-concurenta electorală, dna Maia Sandu, să consulte atent Codul jurisdicţiei constituţionale şi Codul de procedură civilă pentru a se convinge de veridicitatea celor afirmate mai sus”.

Amintim că pe 13 decembrie Curtea Constituțională a validat scrutinul din această toamnă, Igor Dodon devenind oficial președintele RM. Acesta urmează să fie învestit pe 23 decembrie.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img