Bolnavii de hepatită virală, așteptați la medic. Vor beneficia de tratament mai multe persoane

medic

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a finalizat cu succes licitațiile publice privind achiziționarea medicamentelor utilizate în terapia antivirală a hepatitelor hronice și cirozelor hepatice virale B, C, D la copii și adulți. Astfel, circa 3000 de pacienți vor beneficia de tratament antiviral pentru hepatita cronică virală C, în baza a 2 scheme terapeutice. Totodată, au fost procurate medicamente pentru o schemă de tratament a hepatitelor B și Delta și au fost acoperite în totalitate necesitățile pentru tratamentul copiilor care sunt afectați de aceste maladii.

Medicamentele au fost procurate cu 35 milioane de lei, mijloace financiare prevăzute în Programul Național pentru combaterea hepatitelor (B, C și Delta) pentru anul 2016.

În acest mod, pentru prima dată în istoria achizițiilor în sănătate, Ministerul Sănătății, având disponibile aceleași resurse financiare preconizate anual, a reușit să mărească de circa 7 ori numărul pacienților care urmează să fie incluși în tratament.

Schemele de terapie pentru hepatita virală cronică C achiziționate anul acesta vor fi utilizate, în premieră, în Republica Moldova și sunt înalt cotate la nivel internațional, având eficacitatea de circa 90%, potrivit Ministerului Sănătății.

Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează, în mediu, în 8-12 de săptămâni cu ajutorul acestor medicamente. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial, în comparație cu practicile anterioare, atunci când durata acestuia era de circa 1 an și cu eficacitate sub 40%.

Prin urmare, Ministerul Sănătății îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista pe așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze ACTIV la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate. O comisia specializată a Ministerului Sănătății va comunica pacientului decizia privind data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată.

Conform condițiilor contractuale, operatorii economici, desemnați câștigători în urma licitației publice, vor livra produsele medicamentoase până la data de 20 decembrie 2016, iar începând din ianuarie 2017 pacienții reevaluați vor începe tratamentul.

În Republica Moldova indicele morbidității prin hepatită virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 mii populație în anul 1997 până la 0,96 în anul 2015; prin hepatită virală C acută – de la 6,14 până la 1,23 și prin hepatită virală D (HVD) – de la 1,89 până la 0,1 în 2015.

You may also like

Comments are closed.

By