Salarii mai MARI pentru lucrătorii medicali din sistemul bugetar

spital.jpg8

Angajații din instituțiile medico-sanitare finanțate de la bugetul de stat vor fi salarizați în baza unui noi regulament. Documentul a fost prezentat astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare a Colegiului Ministerului Sănătății. Proiectul respectiv vizează aproape 3500 de angajați din 48 de instituții medicale, subordonate Ministerului Sănătății: Centrele de Plasament, Reabilitare și Recuperare, Centrele de Sănătate Publică, Centrele de Transfuzie a Sângelui, Agenția de Transplant, Centrul de Medicină Sportivă și Centrul Național de Management în Sănătate.

Noul mecanism de salarizare este mai simplu şi transparent în calcul şi se bazează pe performanţele profesionale individuale în muncă. Venitul salarial va fi compus din parte fixă a salariului, partea variabilă a salariului, stabilit pentru competenţe profesionale şi nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă, precum și alte norme sau garanţii salariale (munca în zilele de sărbătoare, în timp de noapte, în condiţii nefavorabile).

”Atunci când am schimbat mecanismul de salarizare, Ministerul Sănătății a făcut un lucru titanic. Mecanismul a fost verificat pe fiecare instituție și fiecare angajat: salarizare în formula veche, salarizare în formula nouă, discuții cu directorul instituției și economiștii, cei care sunt responsabili de salarizare. Vreau să vă asigur că exact așa vom proceda și cu implementarea noului regulament în instituțiile bugetare. Vă rog să vă pregătiți pentru acest exercițiu, astfel încât lucrătorii medicali salarizați din bugetul de stat să înțeleagă și să simtă beneficiile noului mecanism”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Astfel, dacă salariul un tânăr medic specialist în domeniul sănătății publice acum este de circa 2926 lei, atunci după ce va fi implementat noul regulament de salarizare, acesta va fi remunerat cu aproximativ 5980 lei. Totodată, în prezent, un lucrător medical cu studii medii, care lucrează în Centrele de Plasament, Reabilitare și Recuperare, are salariul de circa 3500 lei, însă urmează să ridice aproximativ 5070 lei.

Până la sfârșitul lunii noiembrie documentul va fi avizat de către instituțiile interesate, după care va fi prezentat Guvernului spre aprobare.

Amintim că, Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice, încadrați în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, a fost votat de Guvern la 29 iunie și de la începutul lunii iulie a început a fi implementat.

You may also like

Comments are closed.

By