10 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

Plahotniuc a fraudat alegerile? Maia Sandu a luat mai mult decât îi dădeau americanii și nemții!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Nemulțumirea cetățenilor care au votat pentru Maia Sandu, candidatul de dreapta care a reușit să acceadă în turul doi de scrutin, este înțeleasă de la sine. Nimănui nu-i place să piardă. Mai ales atunci când speranțele sunt alimentate de un puternic fundal informațional care o plasau pe Sandu undeva în zona candidaților cu șanse reale și chiar sigure de câștig. Un fundal informațional total manipulator, de altfel.

Zicem manipulator pentru că Sandu nu a fost creditată niciodată de sociologi ca având prima șansă de a câștiga alegerile. O arată toate sondajele realizate de specialiști recunoscuți cu renume internațional. O arătau în primul rând sondajele pe care le-au ales ca referință chiar cei doi lideri ai DA și PAS pentru a alege candidatul comun – IRI (SUA) și Konrad Adenauer (Germania).

Scorul Maxim obținut de Maia Sandu în cadrul acestor sondaje este de 26,5 la sută în primul tur.
Totuși aceasta reușește să obțină circa 38 la sută de sufragii, fapt care o propulsează în turul 2.

Întâmplător sau nu, creșterea scorului cu aproape 12 la sută, în numai două săptămâni de la anunțarea sondajului, se produce după ce o bună parte din electoratul de dreapta rămâne fără opțiune de vot- cel al PDM, după retragerea lui Marian Lupu (în favoarea MAIEI), creditat de aceleași sondaje, probabil tot întâmplător exact cu cifra creșterii miraculoase a Maiei Sandu – aproximativ 11-12%.

Urmează turul doi, iar lucrurile se complică. Maia Sandu râde isteric împreună cu tot staful electoral în momentul în care e întrebată de un reporter dacă a fost ajutată sau nu de voturile PDM, fapt care provoacă repulsie între votanții democrați, aportul cărora este considerat de candidatul PAS/DA ca fiind nul.

Urmează campania pentru turul 2 în care staful comun al PAS și DA încearcă să mobilizeze diaspora, lucru care le reușește, mai bine decât ar fi făcut-o oricare alte partide până în 2016. Totuși după o campanie de dezinformare promovată prin presa oligarhilor Țopa și cea afiliată PLDM și trecută prin moștenire la PAS, MAIA rămâne fără o bună parte din voturile PDM (reducând astfel la zero efortul diasporei), or toată presa enumerată promova intens ideea că scorul Maiei Sandu nu a fost obținut și cu ajutorul Democraților, care ar trebui să-și caute de treabă. Și asta chiar în condițiile în care Usatîi își anunțase suportul pentru Dodon, iar Sandu trebuia urgent să adune tot ce poate de prin măhală.

A urmat victoria hotărâtă a lui Igor Dodon, cel care a și fost numit anterior de toate, dar absolut toate sondajele, candidat favorit al acestui scrutin.

Ce fac cei din DA și PAS? Corect! – promovează intens ideea peste tot că alegerile au fost fraudate. De Plahotniuc. De ce de Plahotniuc? Corect, pentru că le este greu să recunoască că au făcut o serie de greșeli, dintre care cea mai mare a fost să dea cu piciorul în votanții PD.

Dacă într-adevăr pentru Sandu și Năstase era important vectorul/interesul național, aceștia trebuiau să treacă peste tote frustrările și să-l declare măcar pe moment aliat de război pe Plahotniuc. Plahotniuc era să accepte rolul de salvator și era să-și tragă foloase de PR cu siguranță, dar într-un final tot cursul european avea de câștigat. Să rupi o alianță după alegeri e foarte și foarte simplu. A făcut-o și Filat, și Ghimpu, și Plahotniuc. S-a întâmplat și la casele mai mari ca partidele dușmănoase între ele să coalizeze pentru interesul național și să se despartă îndată după ce periolul a trecut.

În cazul PAS/DA și PDM acest lucru a fost imposibil din simplul motiv că nu interesul național a fost pus în capul mesei, ci interesul finanțatorilor DA, dușmanul de moarte a lui Plahotniuc – Victor Țopa.

Dacă se vroia scoaterea din impas a țării, cei din DA și PAS acceptau mâna întinsă de Plahotniuc (chit că scopul lui era, vorba unui jurnalist, să se dezdemonizeze și să-și facă PR) și ulterior scăpau de el. Însă nu acesta a fost scopul. Adevăratul interes care a dat totul peste cap, vine de la DA, pentru că el constă în scoaterea lui Victor Țopa din captivitatea dosarelor.

Acum nu putem afirma că Plahotniuc avea numai scopul de a scăpa țara de influența rușilor, cu siguranță el urmărea și curățarea imaginii, dar acesta este un lucru atât de insignifiant față de lovitura dată întregii țări de venirea omului rușilor, încât oamenii cu rațiune și fără interese meschine cu siguranță aveau să accepte să-i ofere lui Plahotniuc șansa de a se plasa undeva alături de ei, salvatorii. Pe o scrută perioadă. După asta lupta între clanuri putea reîncepe, mai ales că tabăra MAIA/NĂSTASE/PLDM/ȚOPA era să obțină încă o piesă importantă pe tabla de șah – REGINA.

FRAUDAREA? S-a produs. Cu singuranță. Iar autor este nimeni altul decât VICTOR ȚOPA, la indicațiile căruia, PAS și DA au făcut tot posibilul ca democrații să nu voteze.

Screen Shot 2016-11-20 at 11.35.17 PM
SONDAJ IRI

 

Screen Shot 2016-11-20 at 11.39.06 PM
SONDAJ: Konrad Adenauer

 

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img