PERCHEZIȚII // Grădinițe și școli, aprovizionate cu produse alterate, cu avizul Direcțiilor de Educație

zumbreanu morari

Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție au descins în dimineața zilei de astăzi pe mai multe adrese din municipiu. În total, au avut loc 46 de percheziții efectuate la direcțiile de educație, dar și la agenți economici care aprovizionau instituțiile de învățământ cu produse alimentare.

„Persoanele la care s-au efectuat perchezițiile: este vorba despre administratorii și lucrătorii întreprinderilor care au furnizat produse alimentare, în baza contractelor cu Direcțiile Educație, Tineret și Sport. De asemenea, percheziții s-au desfășurat la domiciliile și în birourile de serviciu ale funcționarilor din cadrul direcțiilor respective. În cadrul acestui dosar sunt vizate toate direcțiile din mun. Chișinău”, a declarat şeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărirea penală a fost pornită la începutul lunii martie pe faptul trucării licitațiilor în cadrul căreia s-a dovedit că agenții economici livrau alimente expirate sau alterate în grădinițe, școli și chiar unități militare din cadrul Ministerului Apărării.

”În cadrul investigațiilor a apărut un nou episod, legat de o altă licitație. Este vorba despre un agent economic care avea contract și cu Direcția Educație și cu Ministerul Apărării și a furnizat Ministerului Apărării anumite produse alimentare”, a adăugat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Potrivit CNA și PA, agenții economici erau favorizați de către funcționari publici care aveau menirea de a aranja condiții pentru un anumit agent economic ca acesta să câștige licitația. Pentru acest serviciu, angajații direcțiilor educație luau mită de până la 10 mii de lei.

„Sumele contractelor variau de la 200 de mii până la câteva milioane de lei. Nu toate produsele erau alterate, doar unele”, a menționat Morari.

În total, vor fi audiate 23 de persoane în calitate de bănuiți, la moment fiind reținute 16 persoane. Este vorba despre 9 funcționari publici din cadrul Direcțiilor Educație, Tineret și Sport, șeful serviciului alimentar al Ministerului Apărării, alte 7 persoane sunt reprezentanți ai agenților economici.

Reprezentanții CNA și de la Procuratura Anticorupție au refuzat să ofere detalii privind funcția și subdiviziunea din care fac parte persoanele reținute „din motive de securitate”. În schimb, în scurt timp, au anunțat că vor fi făcute publice mai multe interceptări telefonice. (update)

„În colajul de interceptări o să vă convingeți de cinismul cu care au acționat funcționarii publici și atitudinea lor față de informațiile că produsele erau alterate sau cu termenul expirat”, a spus Bogdan Zumbreanu.

De menționat că se livrau produse alterate cum ar fi: carne, pește, ouă, varză, cartofi, paste, fasole.

UPDATE // „Încă doi funcţionari au fost reţinuţi, cu puţin timp în urmă, de ofiţerii CNA şi procurori în dosarul licitaţiilor trucate în sistemul educaţional din Chişinău. Este vorba despre şeful şi şeful adjunct al Direcţiei educaţie, tineret şi sport, sectorul Râşcani. În total, sunt 18 persoane reţinute”, a scris pe Facebook Angela Starinschi, purtătorul de cuvânt al CNA.

Mai jos, declarațiile CNA și PA despre percheziții:

You may also like

Comments are closed.

By