#maiesuamodata // Diaspora a zis adio protestelor

proteste alegeri diaspora.jpg4.jpg5.jpg4.jpg4

Circa 250 de oameni au participat în total la protestele organizate de diaspora moldovenească în diferite orașe ale lumii, potrivit unor date neoficiale. Este o cifră extrem de mică și mult sub așteptări, în comparație cu mobilizarea masivă și exemplară de care a dat dovadă diaspora la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cei mai mulți oameni s-au adunat în Veneția, Italia – 45 de persoane, urmând Cluj – 25 de persoane, Dubai – 24 de persoane, Roma – 20 de persoane, București – 18 persoane, 17 persoane la Horsens (Danemarca), câte 15 persoane la Atena (Grecia), Bergoma (Italia) și Copenhaga (Danemarca) și câte circa 10 persoane la Amsterdam (Olanda) și Cleveland (SUA), dar și în Polonia. În alte orașe unde au avut loc proteste s-au adunat mai puțin de 10 oameni la un protest, în unele cazuri numărul participanților fiind mai mic de 5 persoane.

Nu doar moldovenii de peste hotare au avut un interes slab față de protestele #NuDodon, la care au tot fost chemați în ultimele zile. La Chișinău, de exemplu, mișcarea “Tinerii Moldovei” au reușit să adune doar câteva zeci de persoane. Ei s-au arătat dezamăgiți de această situație și au recunoscut că deși pregătise discursuri din timp, au renunțat să le citească în fața protestatarilor, din cauza numărului mic de oameni.

Numărul mic de oameni nu a fost singurul moment neplăcut al zilei de duminică pentru organizatorii protestelor. Ei au fost acuzați că transformă protestul antiguvernamental în mitinguri unioniste. Acest lucru s-a văzut cel mai bine la Chișinău, unde majoritatea protestatarilor erau unioniști cu drapele ale României în mâini, inclusiv organizatorul.

De asemenea, și în Franța moldovenii care s-au adunat la protest, au ales să se fotografieze pe fundalul turnului Eiffel, afișând un drapel al României. Deși nu se cunoaște numărul exact de participanți la protestul din Paris, de pe fotografiile apărute pe rețelele de socializare vedem că nu au fost mai mult de 10-15 persoane.

În același timp presa de opoziție a fost acuzată că induce în eroare opinia publică prezentând protestul din diasporă ca pe o mare reușită, în condițiile în care numărul participanților si fotografiile plasate de la locul protestelor vorbesc mai degrabă despre un eșec.

sursa: democracy.md / foto: facebook (Nu dodon)

You may also like

Comments are closed.

By