DETALII despre perchezițiile de la vama Sculeni și Leușeni

vama leuseni

Operațiunea de amploare a început la ora 06.00 dimineața în posturile vamale Leușeni și Sculeni. În total, au fost
efectuate 44 de percheziții în imobile, 8 – în automobile și 15 – în autocare.

Potrivit şefului de anchetă al Centrului Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, cauza penală vizează mai multe infracțiuni: fals în acte, abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, luare și dare de mită.

„Au fost depistate mai multe acte de corupție care se referă la primirea de către angajații Serviciului Vamal a diferitor sume de bani pentru a nu documenta încălcările legate de folosirea carnetelor Interbus. Drept exemplu, au fost interceptate convorbirile telefonice în cadrul cărora s-a depistat că un angajat al Serviciului Vamal, prin intermediul telefonului mobil al șoferului, se târguia cu reprezentantul agentului economic care gestiona ruta, referitor la suma mitei. Sumele mitelor documentate de noi variază de la 20 de euro până la 650 de euro”, a declarat Zumbreanu.

„Transportatorii de pasageri, pentru a nu obține licența pentru rute regulate, cumpărau carnete Interbus și le foloseau fraudulos pentru a nu cumpăra autorizație de la ANTA (Agenţia Naţională Transport Auto), care costă 9 000 de euro pentru o rută și 5 000 de euro pentru alte rute ale unui agent economic”, a mai adăugat Bogdan Zumbreanu.

În urma perchezițiilor au fost reținuți 14 vameși, 3 polițiști de frontieră, 6 gestionari ai agenților economici și 7 șoferi. Toate persoanele reținute se află în izolatorul de detenție provizorie. În timp de 72 de ore procurorii urmează să decidă dacă înaintează învinuirea sau nu și dacă vor merge în instanță să solicite mandat de arest, a mai spus șeful de anchetă al CNA.

Cauza penală instrumentată a fost pornită, la începutul anului 2016, în baza art.361 alin.1, lit. d) Cod Penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false), în privința unor agenți economici, care activează ilicit în domeniul transportului internațional de pasageri, folosind în acest scop documente oficiale false. Activitatea ilicită era favorizată de către vameși și polițiști de frontieră din cadrul punctelor de trecere „Sculeni” și „Leușeni”. Aceștia, în schimbul unor sume bănești, favorizau traversarea frontierei de stat a autocarelor agenților economici, inclusiv prin introducerea eronată în bazele de date a pasagerilor.

You may also like

Comments are closed.

By