DETALII despre perchezițiile de astăzi. Au fost reținute 12 persoane, printre care foşti şi actuali funcţionari

colegiu

În total au fost efectuate 24 de percheziții pe mai multe adrese într-o cauză penală ce vizează însușirea a 30 de ha de teren ce aparțin Colegiului Național de Viticultură și Vinificație, aflat în comuna Stăuceni. Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, cauza penală pentru escrocherie a fost pornită în luna martie 2016.

„De asemenea, a fost pornită cauză penală în baza art.310 pe faptul falsificării probelor într-un proces civil, precum și cauza penală pe faptul coruperii pasive, a unor persoane publice care ar fi implicate în scheme de deposedare a terenurilor, gestionate de către Colegiul nominalizat. Pe parcursul urmăririi penale au fost puse sub acuzare cinci persoane, inclusiv persoane publice din cadrul Colegiului Național. Urmărirea penală fiind terminată s-a mai constatat existența unei alte grupări criminale care consta în acțiuni de deposedare a bunurilor Colegiului respectiv, este vorba despre 30 de ha de teren, prin diferite scheme ajungeau în gestiunea persoanelor afiliate”, a specificat Morari într-un briefing de presă.

Bănuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Aceștia au mituit consilieri din cadrul Consiliului local Stăuceni pentru a lua decizii favorabile în vederea schimbării locației terenului.

„Au fost primiți bani pentru a influența consilierii din cadrul Consiliului local pentru adoptarea unei decizii favorabile, de a schimba destinația terenurilor din extravilan în intravilan, precum și primirea banilor, afirmând că au influență asupra altor persoane publice care pot favoriza membrii acestei grupări”, a mai spus Morari.

În urma operațiunii de astăzi, au fost reținute, pentru 72 de ore, 10 persoane. Este vorba despre ex-secretarul Consiliului Suprem de Securitate și fost ministru al Justiției, Ion Morei, un angajat al unei instituții științifico-practice, un expert evaluator de bunuri imobile, un avocat, ex-colaborator al Ministerului Afacerilor Interne, un șef de direcție de la Ministerul Agriculturii și un ex-viceministru al Agriculturi.

„La Centru au fost aduse 10 persoane, reținute sunt 12. Două au fost reținute anterior pentru o altă cauză penală. Celelalte persoane sunt antreprenori. Ne referim aici la un grup de persoane, scopul lor inițial fiind obținerea în arendă, ulterior parcelarea, defrișarea acestui teren, schimbarea destinației ca, ulterior, aceste terenuri mici să fie vândute la preț mult mai mare”, a declarat vicedirectorul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Deocamdată nu a fost evaluat prejudiciul adus statului, procurorii investighează suma de 4,5 milioane de lei pe care urmau s-o primească, în calitate de subvenţie de la Agenţia intervenţii şi plăţi în agricultură, cei care au intrat în posesia terenului.

Dacă vor fi găsite vinovate, cele 12 persoane riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

Amintim că ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au efectuat în această dimineață zeci de percheziții pe mai multe adrese din capitală și în afara municipiului Chișinău.

You may also like

Comments are closed.

By