Alegeri 2016 // Briefingul CEC, la închiderea secțiilor de votare (VIDEO)

alegeri

UPDATE // La ora 21.00 s-au închis secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, iar în afara țării mai rămân deschise 17 secții de votare. La fel, 5 secții de votare au solicitat prelungirea programului de lucru pentru a da posibilitate tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul de vot.

„Alegerile din acest an au reprezentat o încercare pentru toți subiecții implicați în acest proces, îndeosebi pentru cetățenii Republicii Moldova, care, pentru prima dată după 20 de ani, au avut posibilitatea să-și aleagă Președintele țării în mod direct și liber exprimat. În aceste condiții, înțelegem perfect și nemulțumirea cetățenilor care nu au reușit să voteze, regretăm situația creată și ne asumăm partea noastră de responsabilitate.

Aducem la cunoștință că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în contextul unei transparențe totale. Toți subiecții interesați au avut acces în timp real la informațiile privind prezența la vot, în baza aplicației online de dezagregare a datelor furnizate de sistemul informațional gestionat de CEC.

Comisia Electorală Centrală, a depus și va depune în continuare efortul necesar pentru a face față acestor provocări și pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere și corecte, cu respectarea cadrului legal existent.

În final, chemăm cetățenii RM la calm și să evite manipulările politice bazate pe argumente subiective, fără de un fundament juridic. CEC urmează să totalizeze rezultatele votării, iar după finalizarea procesului, de comun cu subiecții electorali, va identifica deficiențele existente și soluțiile necesare pentru evitarea acestora pe viitor. În acest context, reiterăm angajamentul făcut de Comisie în vederea implementării unor metode alternative de vot la distanță, în așa fel încît cetățenii noștri aflați peste hotare să nu să se confrunte cu astfel de dificultăți”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Sesizările și contestațiile depuse pe parcursul zilei la organele electorale privind organizarea și desfășurarea alegerilor au fost și/sau vor fi examinate și soluționate în modul stabilit de legislația electorală.

Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

Mâine, la ora 10.00, CEC va comunica bilanțul preliminar privind totalizarea rezultatelor celui de-al II-lea tur de scrutin al alegrilor Președintelui RM.

You may also like

Comments are closed.

By