Şeful „Spaţiilor Verzi” de la Buiucani, trimis în judecată pentru neglijenţă după ce un copac a strivit mortal o femeie

13432272_1306031086092345_5379849364413113120_n-848x478

Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a şefului sectorului Buiucani al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” pentru comiterea neglijenţei în serviciu, soldată cu decesul unei persoane (art.329 alin.(2) lit.a) Cod penal).

Inculpatul are interdicţia de a părăsi ţara, iar dacă va fi recunoscut vinovat, el riscă pînă la 6 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Șeful sectorului Buiucani al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi” este învinuit că, în perioada 22.06.2008 – 14.06.2016 nu a intervenit conform obligaţiunilor sale de serviciu, nu a inspectat personal teritoriul deservit şi nici nu a dat indicaţii subalternilor pentru inspectare. Prin urmare, pe strada Vasile Lupu din sectorul Buiucani – sector unde anterior au mai căzut arbori, s-a prăbuşit un copac masiv, cu înălţimea de aproximativ 20 m şi o greutate de 1900 kg, cu rădăcinile în stare avansată de putrefacţie, cu înclin spre stradă. În rezultatul prăbuşirii arborelui o femeie a fost strivită mortal.

femeie strivita de un copac

Cauza penală a fost pornită în luna iunie a acestui an, după ce procurorii au reţinut în acţiunile factorilor de decizie ai Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiunilor de serviciu. Potrivit materialelor urmăririi penale, începînd cu anul 2008, fiind sesizate în repetate rînduri de către cetăţeni despre pericolul prăbuşirii copacilor, persoanele publice nu au reacţionat şi nu au asigurat o verificare eficientă a arborilor amplasaţi pe teritoriul deservit, pentru a nu pune în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei.

În rezultatul acţiunilor neglijente ale acestor persoane publice, o femeie a decedat la Buiucani, iar în sectorul Botanica au fost rănite două persoane, care, la fel, au avut de suferit în rezultatul prăbuşirii copacilor. De asemenea, s-au produs ruperi de copaci, care în timpul căderii, au provocat daune în proporţii mari, deteriorînd maşini şi alte bunuri materiale.

Actualmente, procurorii continuă urmărirea penală în vederea identificării şi tragerii la răspundere a tuturor responsabililor de asigurarea şi gestionarea gospodăririi spaţiilor verzi pe teritoriul capitalei, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile funcţionale de evaluare a riscurilor şi planificarea acţiunilor pentru a exclude pericolul pentru securitatea populaţiei.

You may also like

Comments are closed.

By