RISE confirmă! Finul oligarhului Țopa este implicat în toate afacerile murdare ale clanului

nastase rise

Jurnaliștii de la RISE Moldova au realizat o investigație despre liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase în care scot la iveală „adevărul despre omul Țopilor”.

„Pe lângă conexiunile la companii offshore care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. Candidatul la prezidențiale a lucrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Acum, Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri” şi că interesul lui, ca și al partenerilor săi de business, este să scoată ţara din captivitate”, se spune în investigația RISE.

Reporterii amintesc pe unde a lucrat Andrei Năstase, legătura acestuia cu firma germană Unistar Ventures Gmbh, da și despre averile și conturile deschise pe numele rudelor sale.

De numele lui Andrei Năstase sunt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor.

Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale”, potrivit investigației.

Despre relaţia cu o altă afacere a lui Victor Ţopa, Jurnal TV, Andrei Năstase spune că aceasta este mai mult una „de suflet”.

Investigația integrală o puteți citi pe pagina RISE.MD.

foto: rise.md

You may also like

Comments are closed.

By