Plahotniuc către Dodon: Campania electorală a înfierbântat prea tare mintea unor candidați

plahotniuc

Prim-vicepreșdintele PDM, Vlad Plahotniuc, vine cu o reacție la declarațiile făcute de candidatul PSRM la funcția de președinte, Igor Dodon. Cel din urmă a declarat într-o dezbatere televizată că peninsula Crimeea este de fapt teritoriu al Federației Ruse. Plahotniuc califică aceste declarații drept aberații și-l apostrofează pe Dodon cu prevederile Constituției care prevăd expres că Parlamentul este cel care decide direcțiile de politică externă a țării.

„Un răspuns categoric și constituțional la aberațiile lui Dodon. Campania electorală a înfierbântat prea tare mintea unor candidați, de aceea vreau să reamintesc că noi avem o Constituție foarte clară în ceea ce privește atribuțiile privind aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe a Republicii Moldova: ART 66 lit. d) PARLAMENTUL aprobă direcțiile principale ale politicii interne și externe a statului. Integrarea Europeană și suveranitatea Republicii Moldova derivă și din recunoașterea suveranității teritoriale a vecinilor noștri, cu care trebuie să prosperăm comun.Restul este speculație politică electorală”, a scris Plahotniuc pe pagina sa de facebook.

Declarația candidatului socialist a stârnit reacții aprinse și în statul vecin, Ucraina. Președintele Comisiei pentru Relațiile Internaționale din Rada Supremă a Ucrainei, Anna Gopko, a declarat în cadrul unei conferințe susținute ieri la Kiev că, în cazul victoriei unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în regiune va apărea un nou factor de destabilizare rusă.

Deputați din Rada Supremă a Ucrainei au ieșit cu declarații privind alegerile prezidențiale din Republica Moldova. „Urmărim cu o atenție deosebită alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit informațiilor preliminare, lupta finală pentru fotoliul de președinte se va da în al doilea tur, între un candidat pro-rus și unul pro-european”.

Dacă alegerile vor fi câștigate de candidatul pro-rus, securitatea Republicii Moldova se va afla în pericol, cred parlamentarii ucraineni. „Pentru noi este foarte important cine va câștiga alegerile în Republica Moldova, deoarece de rezultatul alegerilor va depinde viitorul european al statului vecin”.

Sursa: Timpul.md

You may also like

Comments are closed.

By