Ministerul Economiei s-a autosesizat: A suspendat din funcție conducerea Camerei de Licențiere

ministerul economiei sputnik.md

Ministerul Economiei s-a autosesizat în cazul unor posibile ilegalități depistate în activitatea Camerei de Licențiere.

În rezultatul descinderilor din această dimineață, Ministerul Economiei a decis suspendarea conducerii instituției din funcție până la finalizarea procesului penal inițiat în baza articolului 274 din Codul de procedură penală.

„Pentru asigurarea activității Camerei de Licențiere, Ministerul Economiei a numit un administrator interimar, iar colaboratorii instituției au fost încurajați să colaboreze cu organele de anchetă în procesul de investigare a neregulilor depistate”, potrivit unui comunicat al ME.

Totodată, Ministerul Economiei a decis stoparea procesului de eliberare a licențelor în domeniul dat, până la finalizarea anchetei, „ținând cont de faptul că printre neregulile depistate planează suspiciuni de încălcare a legislației naționale privind eliberarea licențelor pentru genul ”activitatea în domeniul jocului de noroc”, precum și lipsa controlului asupra agenților economici cărora le-a fost retrasă licența”.

Amintim că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins în dimineața zilei de astăzi în birourile Camerei de Licențiere, dar și la domiciliile unor angajați ai instituției. În urma perchezițiilor, au fost reținute cinci persoane, printre care și vicedirectorul Camerei de Licențiere, ei fiind bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce a cauzat prejudicii de 15 000 000 de lei bugetului de stat.

Angajaţii menţionaţi ar fi manipulat sistemul electronic e-Licenţiere, prin introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc. În urma unei inspecţiei financiare, s-a stabilit că deşi agenţii economici prezentau pachete incomplete de acte pentru obţinerea sau prelungirea licenţei, unele documente având chiar şi termenul expirat, în sistemul electronic e-Licenţiere figura o rezoluţie favorabilă.

Nereguli s-au depistat şi la încasarea plăţilor pentru eliberarea/prelungirea licenţelor. În urma auditului, s-a stabilit că, deşi taxele nu erau achitate în termen, agenţii economici nu plăteau penalităţile pentru întârziere. Din această cauză, pe parcursul a 10 luni ale anului curent, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 15 000 000 de lei.

În acest caz a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art.328 Cod penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar bănuiţii riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

You may also like

Comments are closed.

By