VIDEO // Comisia Electorală Centrală, despre situația până la ora 13.00

alegeri urna

Din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, pînă la ora 13.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 800 mii cetățeni, ceea ce constituie­­­­ o rată de participare de peste 28 % din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

Profilul alegătorilor în Republica Moldova care deja au votat :
7,66 % au vîrsta cuprinsă între 18 și 25 ani;
21,1 % – 26-40 de ani,
25,8 % – 41-55 ani,
35,2 % – 56-70 de ani și 10% reprezintă electoratul cu vîrstă de peste 71 ani.

Conform informațiilor disponibile, observăm o creștere a activismului din partea femeilor, care la această oră s-au prezentat la urne în proporție de 51,5%. Cît ține de alte date statistice ce caracterizează prezența la vot a alegătorilor:

Circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița( 31,72 %), cea mai joasă fiind în UTA Găgăuzia ( 21,99%).

Localitatea unde se atestă cei mai activi alegători rămîne a fi Pocrovca din raionul ­­Dondușeni (63,76 %).

Secția de votare care a înregistrat cea mai înaltă rată de participare a alegătorilor este secția nr. 19 din localitatea Hîrjauca rn. Călărași (66,95 %), la polul opus fiind secția nr. 14 din Cărăcușenii Vechi, rn. Briceni (7,9 %).

Totodată, ținem să vă informăm că pînă la această oră, incidente sau încălcări majore privind desfășurarea scrutinului nu au fost înregistrate. La CEC nu au fost depuse contestații privind acțiunile concurenților electorali sau privind hotărîrile și/sau acțiunile organelor electorale inferioare.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, sesizările ori contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor se examinează de către organele electorale, acestea fiind depuse în modul regulamentar și nu pe rețelele de socializare ori la telefon.

Așa cum s-a menționat, procesul de votare peste hotare decurge în mod normal. La ora 15.00, urmează să-și încheie activitatea secția de votare deschisă în Tokyo, Japonia. Conform prevederilor legale, aceasta poate să-și extindă activitatea cu pînă la 2 ore.

Tot în orele următoare, vor fi deschise 10 secții de votare constituite în Canada și SUA.

You may also like

Comments are closed.

By