Cum a ajuns Năstase marele pierdant al acestei campanii electorale

nastase fb44

Chiar dacă nu e bătut în cuie 100 %, e clar că după ce și Maia Sandu a confirmat că a fost desemnată candidat unic, Andrei Năstase abandonează cursa prezidențială. Decizia, oarecum surprinzătoare pentru unii, era tot mai previzibilă în ultima perioadă, or liderul DA în ultimele zile a fost strâns tot mai tare la perete chiar și de presa care trăiește din granturi americane și care anterior îl menaja. Presiunile din partea unor grupuri de parteneri externi, inclusiv din UE, care potrivit presei i-ar fi cerut celui mai bogat candidat la prezidențiale să se retragă până vineri din cauza trecutului murdar și a relațiilor cu oligarhii Victor și Viorel Țopa, se confirmă. Iar mesajele din ultimele 24 ore ale lui Năstase de pe Facebook cu privire la informațiile că se retrage, deși agresive în direcția presei care a scris ieri că Maia Sandu e candidatul, arătau totuși a mesaje de capitulare.

La briefingul  organizat astăzi, Maia Sandu a confirmat că are un rating mai mare decât Năstase în cel de-al doilea sondaj, iar aceasta reconfirmă tendința de scădere a popularității liderului DA. Pe fundalul scăderii în sondaje a lui Andrei Năstase, în presă au apărut marți și informații că Năstase este nevoit să se retragă din cursa electorală.

“Surse din Platforma DA spun că Năstase a primit ieri un mesaj foarte ferm din partea unui grup de parteneri externi, inclusiv de la UE, prin care i s-a impus că vineri, cel târziu, să-și anunțe retragerea din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. Motivele pentru care i se cere retragerea este legătura cu gruparea Țopa, dar și trecutul său murdar, care îl face extrem de vulnerabil și fără nici o șansă în fața lui Dodon într-un eventual tur doi”, a scris marți portalul today.md, cu referire la surse care au solicitat anonimatul.

Tot marți, spre seară, Platforma DA a difuzat presei o declarație  în care înaintează un ultimatum Maiei Sandu și partidului PAS, lipsit de logică la prima vedere. Platforma DA cere ca Maia Sandu să răspundă până joi la ora 14.00, dacă este de acord cu formula ca Andrei Năstase să fie candidat unic la alegeri, iar ea să aibă dreptul la funcția de prim-ministru. Spunem lipsită de logică deoarece în acea declarație Platforma DA subliniază că oricum o va susține pe Maia Sandu candidat comun dacă ea nu va fi de acord cu formula propusă de Năstase. Cât de lipsită de logică a fost această mișcare a Platformei DA, putem doar să presupunem, însă portalul sputnik.md scria miercuri că Platforma DA a încercat să obțină de la Maia Sandu cel puțin promisiunea că Năstase va avea dreptul la premier, dacă Platforma DA o susține la președinție.

Ironia sorții, cariera politică a lui Andrei Năstase este distrusă de aceleași personaje care l-au propulsat în politică prin crearea Platformei DA. Reamintim în spatele Platformei DA ar sta Victor Țopa, potrivit mai multor investigații jurnalistice, iar Andrei Năstase nu mai ascunde că este finul de cununie al lui Țopa, un contraversat afacerist care s-a îmbogățit pe seama statului în perioada când la guvernare a fost Lucinschi si, mai târziu, Voronin.  Din cauza relațiilor cu Țopa, pe parcursul anilor Andrei Năstase a lăsat mai multe urme, inclusiv conexiuni cu firme offshore ale nașului său, tranzacții dubioase de milioane, dar și sute de mii de euro ascunși pe conturi deschise pe numele mamei și soacrei. În ultima perioadă presa a investigat averea lui Andrei Năstase  și a evaluat-o la cel puțin 12,5 milioane de dolari, inclusiv casa de lux dintr-un sector de elită din capitală, scrisă la fel pe mama sa pensionară, mașini de lux, terenuri de pământ în municipiul Chișinău etc.  Pe fundalul tuturor acestor detalii, ratingul lui Andrei Năstase, un politician de perspectivă la începutul carierei sale politice care s-a dovedit a fi la fel ca ceilalți, a început să scadă, iar unii analiști politici de la Chișinău vorbesc cu jumătate de gură despre “moartea politică” a acestuia.

Acum urmează procedura ca Platforma DA să se convoace să decidă dacă o susține pe Maia Sandu. La cît sunt de ostili liderii DA față de președinta PAS, și la cum susținătorii lui Năstase fac gălăgie pe Facebook că acesta să nu cedeze, este interesant cum va evolua celebra telenovelă a candidatului unic, care ne-a amintit de negocierile interminabile a alianțelor  în AIE din 2009 încoace.

sursa: hotnews.md / foto: facebook

 

You may also like

Comments are closed.

By