ALEGERI PREZIDENȚIALE 2016 // Moldovenii sunt așteptați la urne. Secțiile de votare își deschid ușile

alegeri

Astăzi, 30 octombrie 2016, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale. Cetățenii sunt așteptați să-și exprime opțiunea de vot începând cu ora 07.00, atunci când se vor deschide secțiile de votare. În total, pe listă sunt înscriși 9 candidați electorali.

Scrutinul prezidențial de astăzi va fi monitorizat de 3764 observatori.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Totodată, Comisia Electorală Centrală (CEC) amintește că duminică, 30 octombrie 2016, concomitent cu alegerile la funcția de Președinte al Republicii Moldova, vor avea loc alegeri locale noi ale primarilor comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, satului Bucuria, raionul Cahul, comunei Gălășeni, raionul Rîșcani și comunei Gălești, raionul Strășeni, precum și referendum local privind revocarea primarului satului Pitușca, raionul Călărași.

Mandatul primarilor comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, și al comunei Gălășeni, raionul Rîșcani, a încetat înainte de termen în legătură cu decesul acestora. În cazul satului Bucuria, raionul Cahul – primarul și-a prezentat demisia, iar comunei Gălești, raionul Strășeni – vacanța funcției a survenit în legătură cu imposibilitatea îndeplinirii atribuțiilor de primar pe motiv de boală.

CEC a decis stabilirea datei alegerilor locale noi și referendumului local concomitent cu scrutinul prezidențial, în scopul optimizării cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea acestor alegeri.

You may also like

Comments are closed.

By