Toate grădinițele și școlile vor fi verificate dacă aplică noile meniuri alimentare

alimentatie scoli.JPG5

Centrele de Sănătate Publică teritoriale sunt obligate să verifice dacă toate grădinițele și școlile din țară respectă și aplică noile meniuri alimentare, potrivit Ministerului Sănătății.

Conform planului de acțiuni, medicii şefi ai Centrelor de Sănătate Publică (CSP) vor asigura instruirea personalului medical şi celui din blocurile alimentare privind respectarea principiilor alimentaţiei sănătoase în instituţiile de învăţământ general. De asemenea, ei trebuie să prezinte lunar informaţie către Centrul Naţional de Sănătate Publică privind executarea ordinului în cauză, astfel încât să existe o evaluare generală a alimentaţiei şi statutului nutriţional al copiilor din instituţiile de învăţământ.

Totodată, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a cerut directorilor de CSP să organizeze ședințe de lucru cu autoritățile publice locale și instituțiile de profil pentru a face calcule suplimentare și a propune modificări la legea bugetului pentru anul 2017. Solicitarea vine după ce unii directori de grădinițe și școli au declarat că nu le ajung bani pentru a aplica recomandările Ministerului Sănătății.

”Calculele Ministerul Sănătății arată că un model de meniu standard astăzi este de circa 18 lei, pe când valoarea noilor meniuri este de aproximativ de 19-21 de lei. Nicidecum nu poate fi vorba despre dublarea bugetelor. De aceea vreau ca Dvs. să evaluați încă o dată aceste cifre și să asigurați controlul foarte insistent a modului de implementare a meniurilor. Noi vorbim despre promovarea unui mod sănătos de viață, despre creșterea, educarea și cultivarea unei noi generații de copii, care aleg un măr în loc de o bomboană. Este sarcina noastră, a tuturor, să începem acest proces acum, în acest an”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan în cadrul unei ședințe care a avut loc joi.

Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova deja au intrat în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial la 12 septembrie curent.

You may also like

Comments are closed.

By