Platon, opoziția și planul de evadare

platon

Despre Veaceslav Platon s-a scris multe în ultimele două luni, pornind de la afacerile lui murdare și titlul de „raiderul nr 1 al spațiului CSI”, controlul asupra sistemului bancar, preluările activelor unor întreprinderi, până la rolul lui de mecenat, promovat de unele instituții mass-media despre care există mari suspiciuni că au fost sau chiar mai sunt hrănite din buzunarul acestuia. Un lucru interesant, dar care nu a prea a fost analizat ține de relațiile politice ale lui Platon și anume faptul că întotdeauna a finanțat și finanțează partidele de opoziție iar relațiile sale cu guvernarea sunt, de obicei, foarte antagoniste.

Revoluțiile

De obicei, cei care luptă întotdeauna cu guvernarea sunt revoluționarii. Adică niște idealiști care vor să transforme radical sistemul de funcționare a statului sau a societății. Probabil e greu să-l vedem pe Platon în rolul de revoluționar, el, care de fapt a fost și mai este încă principalul beneficiar al sistemului putred. Platon este foarte interesat ca acest sistem să se mențină. Atunci de ce în ultimul deceniu Platon a fost în majoritatea cazurilor unul din principalii finanțatori ai Opoziției? Răspunsul e simplu pentru că orice guvernare normală nu l-ar accepta nici pe apropae pe Platon din cauza mașinațiilor pe care le desfășoară.

Să ne amintim că Veaceslav Platon a intrat oficial în politică în 2009, atunci când s-a apropia de Alianța Moldova Noastră condusă de Serafim Urecheanu care era pe atunci principala forță de opoziție. De fapt relațiile lui Platon cu Urecheanu au rădăcini mult mai vechi, încă de pe la începutul anilor 2000. În 2009 Platon a fost unul fin principalii finanțatori ai AMN-ului, după cum chiar el a recunoscut ulterior spunând că a „donat” un milion de dolari. Apoi, în ajunul alegerilor din 2014 Platon s-a apropiat de comuniști, după ce fusese rivalul acestora în 2009. Puțini probabil își mai aduc aminte de niște dezvăluiri apărute în presă în primăvara lui 2014 despre încercarea unui grup din PCRM de a aduce pe lista formațiunii la alegerile din toamnă mai mulți controversați oameni de afaceri. Capul listei era Platon. Iar cei care îl promovau intens în PCRM erau cei din grupului lui Tkaciuk – Iurie Muntean, Grigore Petrenco, Alexandr Petcov și alții. Gruparea „platonică” din PCRM însă a fost înfrântă, iar conducătorii excluși din partid la Congresul din iunie 2014.

Atunci Platon și-a îndreptat privirile spre Renato Usatîi și există surse sigure care susțin că în campania din 2014 a fost unul din principalii finanțatori ai acestui partid. Iar oamenii lui s-au regăsit pe listele lui Usatîi. „Omul” său la Usatîi era Igor Nedosecikin, fost vicepreședinte al Moldindconbank (controlată de Platon) care doar oficial a donat aproape 1,5 milioane de lei. Potrivit unor surse, Usatîi ar fi fost obligat să-l ia într-o funcție de răspundere la primăria Bălți pe cineva din anturajul lui Platon ca să fie sub supraveghere continuă.

Din 2015, Platon a început să colaboreze și cu mafioții Victor și Viorel Țopa, colaborare care s-a intensificat la sfârșitul anului mai ales după reținerea lui Vlad Filat, atunci când țopii au rămas practic descoperiți politic. Colaborarea dintre Țopi și Platon s-a răsfrânt și asupra partidelor controlate de aceștia, astfel că în ianuarie 2016 Platforma DA practic s-a contopit cu formațiunea lui Renato Usatîi. Atunci în joc a intrat și Igor Dodon, dar, dacă vă amintiți, s-a distanțat „englezește” destul de repede de cele două partide după ce, probabil, a înțeles sau i s-a spus „de unde cresc picioarele” unei asemenea prietenii politice dintre două partide cu viziuni și doctrine diametral opuse.

Singura excepție a lui Platon în privința colaborării cu partidele politice a fost cooperarea cu Vlad Filat în timp ce acesta era premier. Motivul este că doar Filat l-a acceptat pe lângă el și i-a permis să-și facă mișmașurile. Probabil avea o datorie prea mare față de Platon. Dar chiar și cu Filat s-a certat în 2011, atunci când, dacă vă mai amintiți, au avut loc atacurile raider la Moldova-Agroindbank, ASITO și alte companii. Apoi drumurile acestora s-au intersectat din nou în 2013 când Filat nu mai era premier, iar Iurie Leancă pe care îl propuse în această funcție se îndepărta tot mai mult de el pentru că nu-i accepta comenzile. În plus, relațiile dintre Filat, Țopa și Platon erau alimentate de dușmanul comun care nu le permitea să facă chiar tot ce vor în țară – Vlad Plahotniuc.

Reținerea

Reținerea lui Veaceslav Platon a venit ca un duș rece peste capurile înfierbântate ale multora. Mulți s-au îngrijorat încă atunci când a fost arestat Vlad Filat. Dar și-au revenit repede, ba chiar s-au bucurat, pentru că astfel au putut împărți ce mai rămăsese din afacerile acestuia. Reținerea lui Platon este însă mult mai periculoasă. Acesta devenise principalul sponsor al mai multor partide și acțiuni politice. Și era mult mai generos ca Vlad Filat, cunoscut prin avariția sa. Platon era de fapt unul din ultimele bastioane ale protejării afacerilor murdare, judecătorilor și funcționarilor corupți.

Evadarea

Iată de ce după reținerea acestuia și mai ales după extrădarea în Republica Moldova mulți au fost nevoiți să-și dea arama pe față și să apere deschis un personaj care în mod normal ar fi trebuit ținut pe stâlpul infamiei. E vorba și de politicieni și oameni de afaceri, jurnaliști, instituții media, pretinși analiști și se spune că sunt și funcționari de stat care au încercat în fel și chip și mai încearcă încă să-l elibereze pe acest individ. Iar lucrurile nu se opresc aici.

Prima încercare a și fost făcută atunci când avocații săi au vrut să ni-l bage pe gât drept candidat la președinție. Chiar dacă a fost o încercare de un cinism nemaiîntâlnit în Republica Moldova, a fost la un pas de realizare. Am scăpat de acest „candidat” doar datorită faptului că avocaților le-a venit ideea sau au fost sfătuiți doar în ultimul moment și nu au reușit. Pentru că în caz contrar Platon nu mai era a doua zi pe teritoriul Republicii Moldova.

Însă planul nu s-a oprit aici. Există informații din surse bine documentate că în prezent se pune la cale un plan de evadare ca în filme a lui Platon. Nu în zadar el este adus sub diferite motive în instanțele de judecată, târât dintr-o sală de judecată în alta sub fel de fel de tertipuri ale avocaților. De fapt se studiază planuri, situații, posibile reacții ale forțelor de ordine. Se pare că este examinată intens posibilitatea implicării partidului lui Andrei Năstase și al lui Renato Usatîi – spre exemplu un protest spontan la o instanță de judecată. În executarea planului dar și la stadiul de elaborare sunt implicați reprezentanți ai serviciilor secrete din Federația Rusă și din Transnistria. Luptători special antrenați la Moscova și în stânga Nistrului se vor implica printre protestatarii lui Usatîi. Deci e vorba de un plan în toată legea. Deoarece condamnarea lui Platon va distruge toată construcția mafiotă pe care el a creat-o în ultimii 10-15 ani. Vă dați seama ce-ar însemna asta pentru sute sau chiar mii de beneficiari ai acesteia. Să speri că Platon ar putea să scape în mod legal e o utopie. De aceea el trebuie să evadeze.

You may also like

Comments are closed.

By