UPDATE // Moldova, zguduită de un CUTREMUR PUTERNIC

cutremur6

UPDATE //  Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, ca urmare a cutremurului de pământ produs în noaptea de 24 septembrie. Dorin Chirtoacă a menţionat că seismul produs este cel mai puternic din ultimii 26 de ani, iar municipiul Chișinău a rezistat acestei calamități naturale, fiind atestate câteva deconectări în regim de avariere a punctelor de furnizare a energiei electrice din municipiu și circa 15 cazuri de fisuri minore a zidăriilor în instituțiile de învățământ școlar și preșcolar.

De asemenea, în sectorul Botanica la grădinița de copii nr. 89 s-a surpat podeaua în una din camerele de zi și s-a fisurat un perete din compartimentul de distribuție electrică, iar la liceul Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a atestat o fisură de perete într-o clasă de studii.

În ambele cazuri, a fost convocată comisia pentru situații excepționale sectorială care va evalua și întreprinde măsurile necesare, pentru a nu periclita procesul de învățământ.

Pentru a exclude orice situații de acest gen, dar și pentru siguranța cetățenilor, de către serviciile municipale urmează să fie verificate minuțios toate instituțiile de învățământ în care s-au semnalat careva probleme, inclusiv a clădirilor și obiectivelor din centrul istoric al capitalei.

UPDATE // 09.00 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România (INFP) a revizuit, astăzi, magnitudinea seismului la 5,3, care a avut și o replică de 2,7, la ora 2.48.

UPDATE // „Este cel mai puternic din ultimii 25 de ani, 5,6 grade pe scara Richter,
loc – Vrancea, adancime – 80 km sub pamant. Conform informatiei de la Dispeceratul Central si de la colegii de la Departamentul Situatii Exceptionale (dl. Harabagiu) cel putin deocamdata nu sunt anuntate distrugeri sau alte consecinte negative. Cel mai tare in RM s-a resimtit la Cahul. Suntem in legatura telefonica cu colegii din serviciile responsabile in domeniu, nu sunt inregistrate rupturi la retele. Este anuntata o pana de curent la una din statiile de pompare la Apa-Canal, si anume din comuna Tohatin, se intervine pentru remediere”, a scris primarul capitalei, Dorin Chirtoacă pe Facebook.

UPDATE // Cutremurul a fost resimțit și în Ucraina, Bulgaria și Turcia.

UPDATE // Seismul s-a produs la șapte kilometri vest de comuna Nereju, județul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri, scrie Agerpres, cu referire la agenția americană United States Geological Survey (USGS).

UPDATE // Conform datelor IGS al AȘM, în focarul Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,1 la adâncimea de 82 km, la Chișinău s-a resimțit 5,0-5,5, la sudul țării s-a resimțit circa 6,0, anunță Publika.md.

UPDATE // Estimarea inițială a INFP a fost de 6, pentru ca apoi să fie revizuit la 5,6.

Screenshot_2

Seismul a avut loc la ora 02.11 minute, în România, zona Vrancea. Anunțul a fost făcut pe Twitter de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, potrivit căruia cutremurul a avut magnitudinea 5,6.

Seismul a fost simțit puternic și în Republica Moldova, inclusiv Chișinău.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Screenshot_1

În 2015, cel mai puternic seism din România a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău.

You may also like

Comments are closed.

By