„I se scurge de pe față vopseaua de clovn cu care îl machiase Platon”. Pamflet despre cum se simte Gofman în preajma expirării termenului de ședere în SUA

gofman

Trecea a 13-a zi din septembrie. Răpciunele se apropia cu pași grăbiți de mijlocul său logic, iar ea nu mai venea. Hârtia. Hârtia trimisă prin faxul de la FBI sau CIA.

Mihail pufăia nervos umblând prin camera sa a cărei chirii o achita prin intermediul unul card burdușit cu bani din Moldova. Până la obținerea statutului de imigrant persecutat politic mai era mult, iar termenul de ședere legal de 6 luni se scurgea rapid.

Încă nu se acomodase deplin cu schimbul de fusuri orare, dar în ultima lună, totuși, a dormit mai mult noaptea. Somnul însă nu-i oferea odihna necesară – era un chin. Visa mereu același coșmar. În față îi apărea chipul ofițerului de la intrarea în JFK, care, aplicându-i ștampila în pașaport repeta SIX MONTHS, mister DAMIAN, SIX MONTHS… SIX MONTHS MISTER DAMIAN… În vis Gofman simțea cum pe față i se scurge machiajul de clovn, iar ofițerul, privindu-l bufnea în râs, repetând aceleași cuvinte: SIX MONTHS, mister DAMIAN, SIX MONTHS… SIX MONTHS MISTER DAMIAN…

Se trezea din somn transpirat și trecea rapid cu palma pe față. Pipăia sudoarea si aprindea lumina ca să vadă dacă nu cumva e totuși vopseaua de clovn cu care îl machiase Platon înainte de a urca în avion spunându-i: Mișa, ai încredere, e o nouă combinație de-a mea! Nu te va recunoaște nimeni, așa trebuie!

Povestea se repeta în fiecare noapte. Fix la ora 3.42.

Gofman era speriat. Prietenul său Platon nu-l mai suna. A fost puțin prins… Doar subvenționarii lui îl mai deranjau, cerându-i interviuri. Dar ce pot face ei și ce pot decide ei? Ce le poate spune el fără Slavic? Doar Slavic îl putea instrui, iar el nu-l suna. Damian-Gofman era trist.

Ieri mai primise o lovitură dură: la întrebarea sa, șeful Frontier Solutions a strâns din umeri și i-a spus că acum doar timpul le va pune pe toate la punct: Miscer Goufman, djumneavoastră tchrebuie să înțelăgeți, în Iunaited Stăits ouf Ămărica toutul se face ligal. Exista prousediurs. În curând vom avea incerviu cu ofisier de migrăișn. Dje asta djepinde totul…

Gofman, care și-a schimbat numele din Damian ca să pară evreu și să beneficieze de programul de reabilitare a evreilor în Germania, a trecut deja prin experiența refuzului și știa deja cum e să fii refuzat.

El mai știa că jocul în care a intrat nu mai merge așa cum l-au gândit inițial împreună cu Slavic. Știa că hârtia prin care SUA solicită arestarea lui Plaha nu va fi emisă. El știa că nu are de unde să vină acea hârtie. Nu are. Hârtia era invenția lui și el știa asta.

Cel mai mult Gofman se temea că americanii îl vor întreba mai devreme sau mai târziu: Gofman, unde-i miliardul?

sursa: today.md (Gabriel Călin)

You may also like

Comments are closed.

By