Guvernul SUA va acorda Republicii Moldova asistenţă în valoare de 27 milioane de dolari

moldova-usa

Prim-ministrul Pavel Filip și Directorul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Moldova, Karen Hilliard, au semnat, miercuri, 28 septembrie 2016, două Acorduri de asistenţă între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA. La eveniment a participat şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

Documentele respective prevăd că Guvernul SUA, prin intermediul Agenției USAID Moldova, va acorda Republicii Moldova asistenţă în valoare de 27 milioane de dolari pentru activități care vor ajuta ţara noastră în consolidarea unui sistem de guvernare eficient şi responsabil, precum şi în dezvoltarea comerțului și a investiţiilor.

Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit pentru sprijinul constant al SUA acordat ţării noastre şi a dat asigurări că asistenţa va fi folosită în mod eficient şi transparent. „Sunt sigur că Guvernul SUA va fi în continuare un partener important pentru noi. Am înţeles acest lucru şi în urma întrevederilor importante pe care le-am avut în timpul recentei mele vizite la New York cu Adjunctul Secretarului de Stat SUA, Victoria Nuland, cu Sub-secretarul pentru diplomaţie publică şi afaceri publice al Departamentului de Stat, Richard Stengel şi cu alţi oficiali americani”, a menţionat Pavel Filip, informează Serviciul de presă al Guvernului.

foto-_j0a3040

La rândul său, Ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru transformările democratice din Republica Moldova. „Avem acelaşi scop: creşterea economică, democraţia şi bunăstarea. Suntem mândri pentru ceea ce am realizat până acum şi vom continua să ajutăm Moldova”, a declarat James D. Pettit.

De asemenea, Karen Hilliard şi-a exprimat convingerea că Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională şi Guvernul Republicii Moldova vor avea o colaborare fructuoasă în următorii patru ani. „Vom continua să sprijinim Republica Moldova în implementarea reformelor pro-europene şi realizarea transformărilor democratice”, a spus Directorul USAID.

foto-_j0a2968

Proiectele vizate se vor concentra pe creșterea angajării cetățenilor în procesul decizional, sporirea transparenței și responsabilității sistemului judiciar, îmbunătățirea administraţiei publice la nivel local și combaterea corupției. De asemenea, va fi acordată atenţie îmbunătățirii competitivității, a climatului de afaceri, facilitării accesului la finanțare, precum și modernizării sectorului agricol.

Începând cu 1994, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea USAID în valoare totală de peste 411 milioane dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By