16.1 C
Chișinău
Sunday, July 25, 2021

Epidemia de rujeolă ar putea trece Prutul. Ministerul Sănătății solicită părinților să-și vaccineze copiii

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Potrivit Ministerului Sănătății, la moment în țară nu există un pericol real de raspîndire epidemică a cazurilor de rujeolă, pe motiv că niciun caz nu a fost înregistrat. Situația din România, însă, poate cauza importul acesteia în țara noastră.

Situații similare au avut loc în anii 2006-2007, când în rezultatul importului infecției din România în Republica Moldova s-au înregistrat cazuri de rujeolă. În anii 2008-2011 în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, fapt confirmat prin date de supraveghere epidemiologică adecvată.

În anul 2012, în rezultatul importului infecției din România în raionul Florești au fost înregistrate 9 cazuri de rujeolă la persoane neimunizate. În anul 2013, în rezultatul importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Ca rezultat al importului infecției din Federația Rusă în 2014 s-au înregistrat 2 cazuri de rujeolă în or. Soroca. Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat.

Îngrijorat de situația din România și nivelul de cuprindere a copiilor cu vaccinări contra rujeolei, precum și altor infecții, Ministerul Sănătății apelează la responsabilitatea părinților, dar și a lucrătorilor medicali pentru a respecta calendarul de vaccinare și asigura protejarea copiilor față de bolile contagioase, care pot fi prevenite eficient prin vaccinări. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta, republica este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate și gratuite.

De asemenea, Ministerul Sănătății face apel către cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv și neadmiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.

Conform datelor, nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor este în declin, diminuând de la 94,4% în 2008 la 88,3% în anul 2015, în pofida faptului că a avut loc asigurarea permanentă a tuturor teritoriilor țării cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR). Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil e necesar a fi vaccinat contra rujeolei cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Cauzele majore a cuprinderii neadecvate cu vaccinări sunt refuzul părinților din motive neargumentate şi false.

În primele opt luni ale anului 2016, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar trei copii au murit.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img