COMISARUL // Istoria completă a raiderului PLATON (VIDEO)

comisarul
Urmăriți un nou episod al emisiunii „Comisarul”, realizată de jurnalistul Gabriel Călin.
Veaceslav Platon, raiderul numărul 1 al CSI. Vizionare plăcută!
 
TEXT: Platon Veaceslav Nicolai. Anul nașterii 1973. Originar din orașul Căușeni este figurant al unor dosare penale  de rezonanță maximă printre care cel al omorului omului de afaceri Lapteacru Vasile, în 1999. Atunci eroul nostru a scăpat basma curată și, prin scheme raider care implicau crearea datoriilor artificiale, a intrat în posesia activelor lui Lapteacru. Prin persoane interpuse, Platon s-a pricopsit cu 2 milioane 500 de mii USD – o adevărată avere, pentru acele timpuri. Afacerea LAPTEACRU sau Oferta Plus a fost un fel de botez al celui care urma să devină raiderul numărul unu.
A urmat o adevărată descătușare a lui Platon, care i-a îmbogățit biografia criminală și i-a crescut autoritatea la cote maxime în rândurile celor mai influente personaje din lumea banilor negri. În numai câțiva ani, pe lîngă titulatura de raiderul numărul 1 al CSI, oligarhii din Rusia, Ucraina și întreg CSI-ul i-au atribuit-o și pe cea de geniu al schemelor.
Într-o discuție privată cu unul dintre avocații care l-au reprezentat în diferite cauze civile și penale, acesta mi-a spus: PLATON NU ARE CREIER. ÎN LOC DE CREIER ÎN CAPUL LUI SLAVIC E UN HARD CU SCHEME. Știi ce poartă el în geantă ? Două cărți – Codul Civil și Codul Penal. Cum are o clipă liberă, Platon răsfoiește codurile și caută în ele lacune. În scurt timp vă veți convinge singuri că omul își merită titulatura de geniu.

Să revenim la dosarele lui Platon. Ele au fost multe. Mult prea multe pentru un muritor de rând. De fiecare dată însă, acesta a scăpat basma curată. Comisarul a intrat în posesia câtorva dintre ele. Sunt munți de hârtie. Doar ca să le enumerăm ne-ar trebui o jumătete de zi. Și e vorba doar de cele penale. Despre cauzele civile nici nu mai vorbim.

Ca să înțelegeți anvergura atacurilor lui Platon, vă vom enumera doar câteva dintre ele: Pe teritoriul Republicii Moldova Platon a furat cam de peste tot de unde putea, prin scheme destul de complexe la care vom mai reveni.

ACTIVITATEA DE RAIDER ÎN REPUBLICA MOLDOVA: ÎM Cristal Flor 4.000.000 Dolari SUA, Parcul de Troleibuze din Chișinău 1.300.000 Dolari SUA, SA Alimentarmaș RED NORD, Primăria Municipilui Chișinău, Moldova Hidromaș SA, MoldAsig SA, BC Moldova, Agroindbank SA, Compania de asigurări ASITO, BC Victoria Bank SA. În majoritatea cazurilor de mai sus suma prejudiciului real nici nu a putut fi stabilită. Cert este că e vorba despre zeci sau chiar sute de milioane de Dolari. În Ucraina, acesta a activat într-un mod la fel de tupeist. Țara e mai mare, cu resurse mai multe. Lucrul dat însă nu l-a împiedicat să deposedeze următoarele companii de active:

ACTIVITATEA DE RAIDER ÎN UCRAINA: BC Raiffazen Bank AVALI – 5,7 milioane de dolari, ÎS Energoatom – 123 milioane de hrivne, ÎS Energorinoc – 224,6 mln hrivne, Zaporojieoblenergo – 25 mln hrivne, Dneproblenergo – 25 mln hrivne, Odesoblenergo – 80 mln hrivne, Combinatul Metalurgic Alcev 26,3 mln hrivne, Combinatul metalurgic Dnepropetrovsk 8,2 mln hrivne.

Și dacă credeți că eroul nostru s-a oprit doar la aceste atacuri, greșiți. Nici Federația Rusă nu a scăpat de nesătulul Platon – geniul combinațiilor și schemelor, raiderul numărul 1 din CSI. Nici în Rusia acesta nu s-a sfiit să atace întreprinderile.

ACTIVITATEA DE RAIDER ÎN FEDERAȚIA RUSĂ: Sitis Țentr SRL – 2 mln dolari, Mehovaya Raduga-45 – 1 milion de dolari, Concenul Silovâe Mașinî – 12 milioane de dolari.

Ca să înțelegeți anvergura atacurilor lui Platon puse parcă pe bandă rulantă vă mai prezentăm un detaliu interesant. În anul 2008 în oficiul Moldprotectplant, de pe strada București 67, oficiu care îi aparținea, oamenii legii au desfășurat percheziții în urma cărora au descoperit zeci de ștampile ale diferitor întreprinderi și instituții din Rusia, Ucraina, Moldova, ștampile a zeci de firme offshore, care participau la atacurile raider, foi A4 curate, semnate și ștampilate de către factorii de decizie ai diferitor instituții ale statului, inclusiv de judecători. Oamenii legii au intrat atunci practic în cuibul lui Platon – o operațiunie fără nici o finalitate de altfel. Platon a scăpat basma curată. Vă dați bine seama că un simplu student la drept, exmatriculat în cursul II, nu putea face singur toate aceste combinații.

O fi fiind el geniu, însă fără umbrela unor personaje influente, acesta nu avea cum să reușească. Cum credeți, cine a stat înspatele lui Platon de la bunul început? În anii 90, după destrămarea URSS, a început marea împărțeală a activelor rămase în aer. Serviciile secrete ale Uniunii Sovietice erau pline de generali dornici să acapareze aceste active. Influența lor în statele fostei URSS nu a amânat-o nimeni. Mai mult ca atât, o bună parte dintre ei s-au regăsit în noi funcții – unii în Federația Rusă, iar alții în Republicile ce au reușit să se rupă de sub sovietici.

Chiar dacă dețineau informațiile și legăturile necesare, aceștia nu puteau însă să acționeze personal. Din acest motiv racolau tineri specialiști, pe care îi înscriau în rândurile agenturii și îi puneau la treabă. Tânărul din Republica Moldova s-a recomandat încă din facultate ca fiind apt de lucru, or înclinațiile sale criminale și abilitățile de falsificator le-au sărit din prima în ochi celor care se ocupau de racolare. Nu degeaba, fără o facultate terminată, în 1994, la numai 21 de ani, acesta devine vicepreședinte al Consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”. Anume Moldinconbankul ne va deschide ochii asupra adevăraților protectori ai lui Platon. Dar pentru asta trebuie să facem cunoștință cu un alt personaj interesant.

OLEG PODOLCO. Născut la 31 iulie 1949, în orașul Iziaslav, regiunea Hmelnițk, pe atunci în RSS Ucraineană, primul serviciu a fost cel de laborant al Institutului de cercetare a munților de la Leningrad. A absolvit facultatea de inginerie și economie a Institutului politehnic „S. Lazo” din Chișinău (acum Universitatea Tehnică din Moldova). Apoi s-a inițiat în politica sovietică, la Școala superioară de partid a CC PCUS de la Moscova, scrie timpul.md cu referire la Deschide.md. Încă din primii ani de activitate, Podolco a fost înrolat în serviciile secrete rusești. Acesta a deținut funcția de președinte în cadrul Băncii industriale și de construcții a RSS Moldovenești (în 1991 transformată în Moldovaindconbank și apoi Moldindcombank).

Anume el a fost acel care l-a introdus pe Veaceslav Platon în funcție la MoldIndConBank. La scurt timp după asta, Podolko este trimis a doua oara în misiune diplomatică în Cuba pe care o termină în 2005 prin implementarea unui nou acord prin care Rusia a oferit Cubei 335 milioane de dolari. Pentru cei neinițiați trebuie de menționat că Rusia a subvenționat Cuba timp de decenii, mai scrie sursa citată. În schimbul zahărului cubanez, rușii livrau petrol și armament. La rândul ei, Cuba sprijinea mișcările comuniste din toată America Latină. S-a întâmplat până la prăbușirea URSS, în 1991.

Relațiile au fost reluate în 2006, când Rusia a oferit Cubei un credit de 355 milioane de dolari. Unul dintre artizanii acordului a fost nimeni altul decât Oleg Podolko, care a ocupat postul de reprezentant comercial în Cuba până în 2005. Dacă studiem atent biografia lui Platon, vedem clar că exact în perioada aflării lui Podolko în Cuba, Veaceslav Platon a intrat în afaceri cu zahărul din Republica Moldova. Ca să înțelegeți de ce Platon a fost luat la ochi de serviciile secrete rusești trebuie să știți că atât KGB-ul, cât și ulterior FSB-ul duc campanii serioase de recrutare, studiind apucăturile tinerilor încă din facultate, dacă nu chiar de pe băncile școlii. Câteva momente esențiale prin care a trecut Platon l-au recomandat pentru sine. Profilul lui Platon este cel al unui personaj cu apucături banditești. În fragedă tinerețe acesta a reușit să-și falsifice livretul militar pentru a evita înrolarea la armată.

Așadar, potrivit documentelor în posesia cărora am intrat, Platon și-a însușit o identitate străină după ce și-a dat seama că ar putea fi ridicat de comisariatul militar. Pe faptul dat a fost pornit un dosar penal care așa și nu a avut o finalitate prin condamnare. Aceleași documente demonstrează că studentul la drept, Veaceslav Platon a fost exmatriculat în anul II pentru neprezentare la sesiunea de iarnă. Acest lucru nu l-a încurcat însă să ocupe peste numai un an funcția oferită la Moldindconbank de curatorul Podolko, din contra profilul psihologic al lui Platon se potrivea de minune pentru misiunile pregătite de ruși: Un băiat deștept, fără frică, gata să meargă la orice pentru bani – agentul perfect.

Un alt document interesant arată că în 2001 Platon și-a fabricat un pașaport fals sovietic, furând identitatea unui oarecare Savan Nicolae. Cu ajutorul acestui document a reușit să-și ridice un buletin pe același nume. Și pe acest caz a fost pornit un dosar penal. Platon din nou a rămas la libertate. Cu siguranță că falsificarea pașaportului în tinerețe și-a pus amprenta atunci cînd acesta și-a dobândit cetățenia ucraineană pe care Kievul nu o recunoaște, dar cu care flutură avocații acestuia acum când el este reținut.Cel mai probabil că și pașaportul ucrainean a fost obținut prin aceeași schemă, mai ales că de data asta în ajutor i-au sărit curatorii din FSB.

Cred că majoritatea moldovenilor cunosc expresia SAC CUBINSCHI. Păi iată acești saci mari erau defapt sacii cu zahăr aduși din Cuba. Unul dintre responsabilii care patronau afacerea zaharului cubanez a fost anume acest Oleg Podolko – curatorul de la FSB care l-a introdus în afacerile bancare și cele cu zahăr pe talentatul Veaceslav Platon.

Mai departe e și mai interesant. La un moment dat, Podolko a fost numit primul ajdunct al Directorului general al „Roszagransobstvennosti” de pe lângă Direcția de afaceri a Președintelui Federației Ruse, reiese dintr-o depeșă a agenției „ITAR-TASS”. Mai pe scurt, adjunct al direcției în a cărei subordine intră TOATE PROPRIETĂȚILE deținute de Federația Rusă în întreaga lume. Acum înțelegeți de unde știa Platon ce întreprinderi ex-sovietice are dreptul să le atace și cum o poate face?

Având acces la toată baza de informații referitor la întreprinderile sovietice rămase pe teritoriul CSI, Podolko i le oferea lui Platon, iar geniul schemelor, știind punctele slabe, elabora pentru fiecare întreprindere în parte modalitatea de furt. Nu degeaba a scăpat de fiecare dată basma curată, inclusiv din povestea omorului lui Lapteacru, o poveste pe care nici zahărul cubanez nu o mai poate îndulci. Apropo, la mijloc erau tot afacerile cu zahăr.

Protectoratul FSB-ului l-a făcut însă intangibil pe acest băiat din Căușeni. Toate aceste lovituri au fost o bună școală pentru Platon, care a obținut cele mai bune recomandări în urma lor. Nu degeaba el a fost selectat ca executor al schemei supranumite Laundromatul – tranzitarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia prin Moldova. Această mare afacere a lui Platon a fost apogeul carierei sale. Pe noi însă ne interesează banii noștri. Mai departe e și mai interesant. După implementarea cu succes a schemei Laundromatul, Platon nu s-a liniștit. La indicațiile șefilor de la Moscova acesta a elaborat o nouă lovitură. Cea de distrugere a sistemului bancar din Moldova.

Destabilizarea Moldovei pro-europene era esențială pentru ruși. Platon a fost selectat din nou de Podolko în calitate de executor, mai ales că știa foarte bine din interior cum funcționează totul și avea conexiunile necesare pentru asta. Un rol cheie în toată afacerea l-a jucat Vlad Filat căruia Platon i-a înmânat schema atacului și i-a explicat toți pașii pe care trebuie să-i întreprindă. Garanțiile care au jucat un rol decisiv pentru Filat au fost discuțiile cu deja generalul FSB – Podolko, care la indicațiile lui Filat a fost numit consul onorific al Republicii Moldova în Soci. Sub umbrela FSB, proeuropeanul Filat îl convinge pe Ilan Șor să intre în joc, promițându-i în schimb Aeroportul. Ultimul acceptă și implementează pas cu pas toată schema gândită de oamenii FSB-ului în Republica Moldova. Nu degeaba la finele lui 2014 în timpul celei mai mari lovituri asupra sistemului bancar, în Chișinău, în hotelul Cosmos erau cazați 4 generali FSB, dar la această informație vom mai reveni, precum și la numele acestora și conexiunile lor.

Știind că mai devreme sau mai târziu totul va exploada, Filat face uz de o armată întreagă de agenți ai Rusiei. Ca să înțelegeți despre ce este vorba, vă prezentăm o schemă de conexiuni interesante ale unor persoane publice din Republica Moldova. Podolko este coleg de partid prieten și partener cu Ion Timofei Guțu și Constantin Ursachi. Guțu este un nomenclaturist sovietic, care a deținut ulterior funcția de Vice Prim Ministru, Ministru al Economiei. Acest personaj, pe lângă faptul că este recunoscut drept unul dintre protectorii lui Platon, este și moșul drept al Nataliei Morari.

Constantin Ursachi este la rândul său un alt nomenclaturist sovietic, tatăl avocatei lui Platon – Ana Ursachi.Chiar ea îl descrie în cele mai comuniste culori pe taică-său: ”Tatăl meu a fost într-o funcție foarte înaltă în stat, pe atunci era la putere Partidul Comunist adevărat, prin anii 1970-1985. Pentru mine tatăl meu era promotorul orânduirii de stat. Eu am fost un copil politizat, având tatăl implicat în politică. Îl admiram cum își scria discursurile pentru plenara KPSS. El mi-a inspirit foarte multă încredere în mine. Mi se adresa Ana Constantinovna, chiar când aveam trei ani.”

Un alt personaj interesant care apare alături de Platon este și Renato Usatîi, care se pare este protejat de aceleași personaje din FSB, or întâlnirea lui Usatîi cu Serghei Axionov, guvernatorul Crimeei anexate de ruși a fost organizată de același Podolko, care a devenit între timp reprezentantul oficial a administrației președintelui Putin în peninsulă. Să nu uităm că Usatîi a recunoscut că a vorbit cu Platon chiar în ziua în care acesta a fost reținut. Apare întrebarea oare nu tot prin aceleași legături Filat l-a numit consilier și i-a înmânat taloanele speciale? O altă întrebare este de unde știa Usatîi încă la sfârșitul lui 2014 despre marea lovitură supranumită jaful secolului sau furtul miliardului dacă nu chiar de la autorii acestui jaf.

Pe lângă protectori și colegi, Platon a reușit să-și creeze și propria rețea de subalterni. O bună parte i-a luat din fostii colegi de facultate care au participat in toate atacurile raider operate de geniul combinațiilor. Foștii colegi îi administrează firmele. Pe alții Platon i-a înrolat direct din structurile statului. Aici îi putem încadra pe regele abnalului Gofman sau pe fratele șefului lui Gofman, Mihail Sagaidac. Lista poate fi completată cu un șir de nume ale judecătorilor, procurorilor, dar și deputaților moldoveni, inclusiv șefi de comisii parlamentare. Dar la ei vom reveni.

Despre legăturile lui Lucinschi și Filat cu toată această gașcă nu mai are rost să povestim, or Napoleonul de Lăpușna este si el un exponent al clanului nomenclaturist, lucru pe care l-am demonstrat în emisiunile anterioare, dar la care vom mai reveni.

Ca să înțelegeți cât de cinic este Platon și toată adunătura KGB-istă care îi sta în spate trebuie să vă spunem că acesta a inițiat procedura de înregistrare a grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor și înregistrarea sa în calitate de candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova. Vă dați seama ce va fi cu această țară în cazul în care eroul Nataliei Morari și al Anei Ursachi ar câștiga alegerile?

Acum înțelegeți de ce Veaceslav Platon ne este servit drept mare erou de către unele personaje enumerate mai sus. Înțelegeți de ce presa de buzunar a clanului încearcă să ni-l prezinte pe el și oamenii acestuia drept purtători ai adevărului. Adevărului FSB? Nu pierdeți următorul comisar. Până atunci, nu uitați să o întrebați pe Natașa: Unde-i Miliardul?

You may also like

Comments are closed.

By