Candu, revoltat de declarațiile lui Tudor Deliu! Îi amintește despre Tamailî, Bodișteanu și Caravita: “El întreabă unde sunt banii ?”

candu

Speakerul Parlamentului, Andrian Candu se arată revoltat de declarațiile deputatului liberal-democrat, Tudor Deliu, de la ședința specială a Parlamentului referitor la subiectul furtului bancar. Candu îi reproșează lui Deliu că exponenții PLDM au gestionat prost Banca de Economii și Cancelaria de Stat pe timpul când s-a produs frauda bancară, iar acum întreabă cu ipocrizie unde sunt banii.

„Banca de Economii a fost administrată de exponenți PLDM, de ministrul Finanțelor, care întotodeauna a fost un ministru al PLDM, și de Cancelaria de Stat, care a fost a PLDM. În perioada când acești domni au administrat BEM au fost date spargeri dacă să zicem așa, românește, 500 de mln un client pe care îl cheamă Tamailî, grupul Bodișteanu cu Valiexchimp și restul cu 800 de milioane de lei, care nu au mai fost restituiți. Astea sunt credite neperformante care au fost luate”, a spus Candu în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

Candu amintește despre vestita companie Caravita, apropiată de fostul lider de partid, Vlad Filat, care a luat credite neperformante de la BEM și pe care sunt deschise dosare.

„Dosarele respective și informația respectivă a fost dată și public. Vă mai aduceți aminte de denumirea unei companii interesantă – Caravita, care ulterior s-a demonstrat că are însăși domnul Filat legătură. Și sunt peste 500 mln care au fost luate din Banca de Economii. Dumnealui întreabă unde sunt banii? Uitați-vă, de exemplu, cum au administrat exponenții PLDM anume BEM”, a subliniat șeful Legislativului.

Candu spune că este responsabil doar pentru decizia din Guvern, când era vicepremier, privind creditul de urgență, dar și atunci a făcut-o pentru a salva economiile cetățenilor.

„Eu răspund pentru faptul că am luat acea decizie atunci în acel guvern pentru a salva economiile cetățenilor. Iar cei care au administrat prost Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, cele două fiind private. Dar sunt foarte multe semne de întrebare și cu acționarii de acolo, dar în mod special BEM, deoarece acolo a fost cea mai mare gaură, o să răspundă toți unde sunt banii. Și deja sunt dosare relevante. Sunt peste 30 de dosare. Dosare de rezonanță – Gacichevici, fostul președinte al acestei bănci, Filat, care se pare că este unul dintre beneficiari, Shor și mulți alții. Justiția începe să-și facă treaba”, consideră Andrian Candu.

Întrebat de ce justiția a început să-și facă treaba abia acum și nu atunci, Candu a spus că probabil din motivul că în acea perioadă Republica Moldova avea sistemul încă nereformat din punct de vedere al justiției și al legislației, dar și o bancă centrală care a primit comperențe suplimentare abia în septembrie 2014.

sursa: democracy.md

You may also like

Comments are closed.

By