Au șters pe jos cu Maia Sandu! Un documentar care arată adevărata față a „reginei din BAC”

maia sandu8

Așa-zisa integritate a Maiei Sandu, calitățile de manager de format occidental, reformele în educație, luptătoare cu corupția sunt doar niște mituri despre actuala candidată la funcția de președinte, iar un studiu mai atent asupra activității sale scoate la iveală o realitate total diferită de cea pe care vor să  o creeze tehnologii politice care lucrează în spatele fostului ministru al educației se arată în prima parte a unui documentar realizat de un șir de experți și jurnaliști în colaborare cu portalul www.ava.md.

Autorii menționează că în ultimul timp sunt utilizate toate trucurile și tehnologiile politice pentru a o transforma pe Maia Sandu din cel mai blestemat ministru în cel mai popular politician cu rare calități de reformator, sincer, manager de format occidental, luptătoare anticorupție. „Cum s-ar spune – principala figură în stat și prima doamnă într-o singură persoană”.

Autorii pornesc de la calitățile de manager occidental și cariera „fulminantă” a Maiei Sandu. În primul rând, potrivit legendei oficiale, Maia Sandu a lăsat un lucru bine plătit și prestigios, de manager de top la Banca Mondială. În realitate, ea era doar una din cei 12 consilieri al unuia din cei 25 de directori executivi ai Băncii Mondiale. Adică aproximativ una din 300. În plus, despre așa-zisul „sacrificiu” al Maiei Sandu care ar fi lăsat un salariu de 10 mii de dolari pentru a „salva” educația din Republica Moldova, este un nou mit. De fapt, Maia Sandu în momentul când a fost invitată la Minister era o simplă șomeră, întrucât contractul cu Banca Mondială era expirat. Astfel, așa-zisul sacrificiu a fost de fapt o salvare pentru Maia Sandu.

Ce ține de așa-zisa sinceritate cu care se laudă fosta ministră, autorii amintesc cu Maia Sandu declara solemn în septembrie 2014, în fața a zeci de mii de oameni că aderă la PLDM, ca doar la peste mai puțin de un an să spună că nu este membră a acestui partid.

Dar indiferent dacă a fost sau nu membră de partid, cert este că a promovat în funcții  anume membrii PLDM. Astfel, nouă rectori de universități erau membri ai PLDM pe timpul Maiei Sandu. La fel se făcea chiar și la nivel de școli și licee. Un exemplu concludent în acest sens a fost cazul liceului Dante Alighieri din Capitală. Iar la toate evenimentele de prin școli la care mergea Maia Sandu era însoțită de Vlad Filat, chiar și în perioada în care acesta nu mai deținea nicio funcție oficială în stat.

Autorii vorbesc și de cariera Maiei Sandu până a ajunge la Banca Mondială. Ea a fost funcționar la Ministerul Economiei în timpul guvernării comuniste și a ajuns șefă de direcție la Minister, când ministru a devenit Igor Dodon. Iar atunci când se discuta candidatura ei la funcția de premier, nu ar fi fost împotrivă dacă ar fi fost votată de comuniști.

Despre reformele ei în sistemul educațional e și mai mult de vorbit. În perioada ei au fost închise 250 de școli sub sloganul optimizării, straniu este că au fot închise școli și cu sute de elevi. Erau închise școli reparate deja, iar guvernul și-a asumat angajamentul să reducă cu 8.000 numărul de angajați in sistemul educațional. Iar examenele de bacalaureat din timpul ei și așa-zisa luptă cu copiatul au distrus zeci de mii de destine. „Medicii susțin că stresul puternic în timpul copilăriei sau a adolescenței poate provoca boli grave precum diabetul zaharat. Dar pentru economista Maia Sandu care nu are copii acesta nu este argument. Pe ea au interesat-o întotdeauna cifrele, nu oamenii, nu destinele omenești”, susțin autorii.

Ce ține de cifre, acestea sunt pe departe de laudă. Reformele în urma optimizării au redus cheltuielile cu 230 de milioane dar cheltuielile pentru reformă au constituit 215 milioane de lei. Deci o economie de 15 milioane de lei, adică de două ori mai puțin decât imobilul de lux în care trăia șeful ei de partid Vlad Filat.

Maia Sandu se declară mare luptător cu corupția dar între declarații și fapte e o prăpastie mare. Unul din scandaluri de corupție era procurarea autobuzelor școlare la un preț de două ori mai mare. Dar Maia Sandu a vorbit despre aceasta abia peste doi ani.

La fel, trezește multe semne de întrebare comportamentul ei în timpul furtului miliardului, când în loc să atenționeze opinia publică a votat în secret pentru acordarea a 13 miliarde de lei sistemului bancar, care au fost furați, iar principalul beneficiar a fost șeful ei de partid, Vlad Filat.

Autorii fac referire și la adresarea Maiei Sandu către FMI, în iulie curent, ca să nu semneze un acord cu Republica Moldova, ceea ce ar fi însemnat de fapt defaultul Republicii Moldova. Iar în acest sens autorii compară comportamentul Maiei Sandu cu cel al bolșevicilor ruși de acum un secol, care optau ca țara lor să fie înfrântă în primul război mondial.

sursa: argumentul.info

You may also like

Comments are closed.

By