15 C
Chișinău
Saturday, May 8, 2021

Reținerile de la BNM au legătură directă cu Platon și spălarea a 20 de miliarde de dolari SUA prin Moldinconbank

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Potrivit procurorului anticorupție, Viorel Morari, reținerile operate astăzi au legătură directă cu spălarea a 20 de miliarde de dolari proveniți din Rusia prin Moldinconbank – bancă controlată de Veaceslav Platon, supranumit raiderul nr1 din CSI, care se află acum în custodia organelor de drept din Ucraina.

Viorel Morari susține că persoanele reținute, fiind responsabile de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, nu au întreprins acțiuni vizavi de Moldindconbank, ceea ce a permis să aibă loc aceste tranzacții.

Este vorba de spălare de bani care au trecut prin tranzit, în conturi corespondente, deschise la Moldindconbank de către bănci din Federația Rusă și care au fost posibil a fi încasate datorită îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către angajații Băncii Naționale din Moldova. Temei pentru reținere au servit și declarațiile unor martori care au apărut după intensificarea investigațiilor în legătură cu spălarea a peste 20 mlrd dolari.

Amintim că astăzi au fost reținute trei persoane, un fost viceguvernator și doi actuali șefi de direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Ei riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții până la 10 ani.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img