16 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

Platon ar trebui să se roage să fie extrădat în Republica Moldova

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Analistul politic, Petru Bogatu susține că omul de afaceri Veaceslav Platon ar trebui acum să ceară singur extrădarea în Republica Moldova. Potrivit acestuia, predarea lui Platon autorităților moldovenești este cel mai mic rău care i s-ar putea întîmpla.

Or, acesta este căutat nu doar de moldoveni. În Ucraina asupra lui planează acuzații grave de finanțare a separatiștilor, iar rușii îl vor ca să-l tragă la socoteală pentru SCHEMA MOLDOVENEASCĂ de exod a 20 de miliarde de USD din Rusia spre Occident.

„Presa ucraineană afirmă că, în urma percheziţiilor, s-au găsit documente ce conţin dovezi indubitabile că el, sub acoperirea FSB, a sponsorizat rebeliunea din estul Ucrainei. Acest fapt s-ar datora unei colaborări mai vechi cu direcţia “K” a Serviciului rus de Securitate Economică, care superviza exodul de capital în afara ţării. În urma unei lupte fratricide din FSB, şeful Serviciului de Securitate Economică, Iuri Iakovlev, fusese demis deunăzi, iar şeful Direcţiei “K”, Viktor Voronin, a fost trimis în judecată pentru contrabandă şi fraudă. Este arestat şi omul de afaceri Aleksandr Grigoriev care, în numele FSB, pesemne, a controlat întregul proces de spălare a banilor transferaţi clandestin din Rusia în Occident.

Cum Grigoriev era boss-ul nemijlocit al lui Platon, acesta din urmă se pare că a ieşit şi din graţiile noii conduceri a Serviciului rus de Securitate Economică care şi-ar dori, probabil, să scape de el cu orice preţ pentru a-l împiedica să vorbească în instanţa ucraineană sau cea moldovenească. E un martor periculos. De unde şi impresia că în închisoare Platon trebuie păzit straşnic pentru a-l apăra de ruşi”, afirmă Bogatu pe Facebook.

În concluzie, analistul insistă pe ideea că raiderul N1, Veaceslav Platon „trebuie să se roage să fie extrădat în Republica Moldova sau să rămână, în cel mai rău caz, la Kiev, unde va fi judecat nu doar pentru afaceri ilicite, ci şi şi pentru complicitate la dezintegrarea teritorială a Ucrainei”.

Amintim că Platon a fost reținut de către serviciile secrete din Ucraina, el fiind bănuit de autoritățile moldovenești de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acum câteva zile, acesta a fost plasat de instanța de la Kiev în arest preventiv pentru 40 de zile.

Ulterior, magistrații din Ucraina vor decide dacă Platon va fi extrădat pentru a fi plasat în arest pentru 30 de zile, mandatul fiind emis de Procuratura Anticorupție.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img