INVESTIGAȚIE RISE: Platon implicat și în preluarea acțiunilor la Moldova-Agroindbank

Veaceslav-Platon_risemoldova_2016

Controversatul Veaceslav Platon a fost implicat și în tentativa de preluare a pachetului majoritar de acțiuni la cea mai mare bancă din Republica Moldova, Moldova-Agroindbank, potrivit ultimei investigații realizate de reporterii Rise-Moldova. Banii au provenit din cunoscutul „Laundromat” care este cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est.

În perioada 2010-2014, organizații criminale și politicieni corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obținuți din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore și bănci, în care au fost utilizate credite false și interpuși. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Reporterii RISE Moldova au urmărit firul tranzacțiilor prin care mai multe firme offshore, reprezentate de persoane “proxy” din Ucraina, au devenit acționare la MAIB. Printre aceste companii sunt Azyol, Dilnoro Group, Hesson Solution și altele.

În total, peste 13 milioane de dolari proveniți dintr-un sistem gigant de spălare a banilor din Rusia care a tranzitat Republica Moldova – „Laundromatul” – s-au întors la Chișinău. Banii au fost investiți în acțiuni la „Moldova-Agroindbank”. Azyol, împreună cu alți acționari au ajuns să dețin aproape 40% din acțiunile MAIB, iar recent Banca Națională a Moldovei (BNM) a depistat că firma, cu sediul în Cipru, împreună cu alți acționari – care în total dețineau 39,5% din MAIB – au acționat în mod concertat, procurând acțiuni MAIB fără permisiunea BNM, potrivit RISE Moldova.

Investigația mai arată că la rândul său Veaceslav Platon a avut conexiune cu una din firmele implicate în Laudromat care a procurat acțiuni ale MAIB. „Felina Investments este conectată la fostul deputat moldovean, Veaceslav Platon, arestat recent la Kiev pentru fraude bancare, fiind anchetat la Chișinău pentru suspiciuni privind implicarea sa în „Laundromat”. În anul 2001, fostul politician a împrumutat suma de 60 de milioane de dolari cash companiei Felina Investments Ltd”, scriu jurnaliștii RISE.

În continuare este citat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, potrivit căruia „Veaceslav Platon este anchetat în două dosare penale inițiate în anul 2015, pentru care s-a cerut extrădarea lui din Ucraina. Primul a fost inițiat pe faptul spălării de bani în proporții deosebit de mari, iar al doilea pentru escrocherie și deposedare de avere. Ambele au fost conectate într-un singur dosar. În baza probelor acumulate, procurorii din Moldova au cerut autorităților din Ucraina extrădarea omului de afaceri Veaceslav Platon”.

Informațiile din investigație sunt confirmate practic și de fostul premier Ion Sturza care a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Veaceslav Platon este interfaţa unei grupări ruseşti extrem de puternice care a folosit R. Moldova pentru operaţiuni de spălare a banilor murdari din Federaţia Rusă.

„Platon este doar o interfață a unei grupări extrem de serioase care „a selectat”, cu ghilimele de rigoare bineînțeles, Republica Moldova pentru operațiuni financiare și, în special, de spălarea banilor din zona Federației Ruse și nu doar a Federației Ruse. Platon a reprezentat o grupare care până în octombrie anul trecut a fost extrem de puternică de spălare de bani din Federația Rusă, gruparea lui Alexandr Grigoriev, în mare măsură tutelată de serviciile speciale din Federația Rusă. Nu în zădar unul dintre partenerii de afaceri al lui Grigoriev a fost chiar Igor Putin, cred că numele de la sine spune. Doar prin sistemul bancar din Republica Moldova ei au spălat peste 20 de miliarde de dolari într-un timp foarte scurt. Vă dați seama că lucrurile acestea nu se întâmplă pentru că dl Platon de la Chișinău este atât de genial și a pus la punct niște scheme în care a implicat toată lumea. Este o combinație extrem de serioasă, vorbim despre miliarde de dolari, vorbim de sute de milioane de profit care contează foarte mult și eu cred că poate să aibă anumite repercusiuni pentru cei care astăzi aparent le contestă sau, de fapt, vor să le preia”, a declarat Ion Sturza.

Platon a fost reținut pe 25 iulie, curent, de serviciile secrete ucrainene, după ce a fost anunțat în căutare internațională de poliția din Republica Moldova. Acum câteva zile, pe 28 iulie, judecătorii ucraineni au decis ca Platon să fie deținut în arest pentru 40 de zile.

sursa: Politics.MD / foto:rise.md

You may also like

Comments are closed.

By