Gofman se distanțează de Platon și recunoaște că acesta s-a „înfruptat” din miliardul furat

gofman444

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, bănuit că ar fi unul dintre coordonatorii celui mai mare „proiect” de spălare a banilor din Europa de Est, a fost implicat în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc. O recunoaște și fostul șef-adjunct al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, care a fost acuzat în mai multe rânduri că este omul lui Platon.  

El a declarat jurnaliștilor anticorupție.md că în ancheta condusă de el există informații că și Veaceslav Platon a devalizat sistemul bancar, prin 26 de companii, de 1,2 miliarde lei.

Chiar dacă anterior presa a scris despre faptul că firma de asigurări ASITO, controlată de Veaceslav Platon, i-a oferit lui Gofman 1 milion de lei pentru tratamentul fiului acestuia, în cadrul interviului acordat portalului Anticoruptie.md, Gofman încearcă să se distanțeze de omul de afaceri, spunând că l-a cunoscut „în virtutea activității sale profesionale” și declară că este vorba de dosarele legate de Moldinconbank. Întrebat despre relațiile sale cu Victor și Viorel Țopa, acesta a răspuns la fel ca și în cazul lui Platon: „Pe ei nu îi cunosc personal, doar din activitatea mea profesională, când efectuam anumite investigații”, însă fără a menționa ce fel de investigații.

Reamintim că omul de afaceri Veaceslav Platon, cunoscut și drept „raiderul nr. 1 în CSI” se află acum la Kiev, unde a fost arestat după ce autoritățile din Moldova au emis un mandat în acest sens pe numele său și l-au anunțat în căutare internațională, fiind bănuit de devalizarea a peste 800 milioane lei din sistemul bancar al Moldovei. De asemenea, presa a scris că acesta a fost unul dintre coordonatorii „Laundromatului” și a participat la spălarea, prin băncile din Moldova, a peste 20 miliarde de dolari SUA proveniți de la organizații criminale din Federația Rusă. Ulterior, acesta ar fi folosit o parte din banii legalizați pentru a prelua controlul celei mai mari bănci autohtone – Moldova Agroindbank. 

You may also like

Comments are closed.

By