Fără finanțare din miliard presa MOARE! Ce se întâmplă cu mass-media de partid a condamnatului FILAT

vocea basarabiei

Presa din mediaholdingul fostului premier Vlad Filat, finanțată din banii furați de la Banca de Economii începe rând pe rând să se închidă, în condițiile în care acesta nu mai pompează bani, potrivit unoir surse cel puțin la unele instituții media existând și mari datorii.
Postul de radio Vocea Basarabiei și-a încetat emisia de la începutul lunii august. Despre asta menționează fondatorul acestuia, Valeriu Saharneanu, fost deputat PL și ulterior „liberal-reformator”. Potrivit lui, vinovat este proasta administrare a directorului, și faptul că a împrumutat bani „închinând postul de radio și interesului politic a lui Filat”, transmite Agora.

Astfel, potrivit acestuia radio-ul a ajuns în proprietatea firmei Caravita. Ulterior însă, Saharneanu mai declară că odată ce a ajuns Vlad Filat la închisoare, finanțele s-au oprit iar Vocea Basarabiei nu mai poate să-și achite facturile. Emisia postului Radio a fost întreruptă la 1 august pentru o perioadă nedeterminată.

Potrivit unor surse, atât la postul de radio Vocea Basarabiei, cât și la televiziunea cu aceeași nume există și mari datorii salariale. Angajaților nu mai fost achitate salariile de anul trecut, imediat ce a fosat reținut Vlad Filat. Vocea Basarabiei TV mai emite, dar a sistat toate emisiunile de actualitate, iar marea majoritate a angajaților a fost disponibilitate sau au plecat pentru că nu primeau salariile.

Se pare că administratoprul companiei care deține cele două instituții media este una din persoanele reținute odată cu nașul lui Filat Ion Rusu, condamnat pentru fraudele de la BEM.

Și Ziarul Național, o altă instituție media cărea făcea parte din imperiul mediatic al fostului premier se confruntă cu grave probleme financiare. Acesta și-a sistat activitatea din 3 august. Fondat în urmă cu câțiva ani, ziarul apărea în fiecare zi de vineri, în ediție printată, notează Timpul.

Potrivit foștilor angajați, în 2016 numărul de abonamente a scăzut considerabil, iar acest lucru nu le mai permitea să-și continue activitatea. De asemenea, aceștia afirmă că printre motivele deciziei respective sunt și numeroasele piedici și impedimente apărute în ultima vreme. Cei care și-au făcut abonament la acest ziar, își vor putea retrage banii de la oficiile poștale.

Fostul procuror Corneliu Gurin ar fi confirmat în 2015 informaţiile despre contabilitatea dublă a banilor negri, dusă de Ion Rusu, naşul lui Vlad Filat. Mai mult, procurorul general ar mai fi declarat că Filat finanţa mai multe instituţii mass-media din banii veniţi prin diferite tranzacţii de la BEM. Printre ele Unimedia, Ziarul Național și Vocea Basarabiei, potrivit www.timpul.md.

Cu probleme financiare se confruntă și TV7, postul lui Chiril Lucinschi. Majoritatea jurnaliștilor de la acest post a fost disponibilizată și au fost sistate mai multe emisiuni, inclusive Politica, moderată de Natalia Morari, concubina lui Lucinschi.

Săptămâna trecută portalul Today.MD a publicat o investigație în care prezenta dovezi că mass-media lui Chiril Lucinschi a fost finanțată de banii BEM. Mai cu seamă, la ordinul lui Vlad Filat, Ilan Șor a extras din sistemul bancar peste 440 de mii de USD și i-a transferat pe conturile companiei lui Chiril Lucinschi. Ulterior mijloacele financiare au fost utilizate pentru finanțarea proiectelor media, fiind folosiți pentru achitarea serviciilor editoriale, inclusiv cele ale Nataliei Morari, concubina deputatului.

Mai exact, Vlad Filat, prin intermediul lui Ilan Șor și cu implicarea lui Veaceslav Platon au finanțat mass-media lui Chiril Lucinschi din banii BEM, BS și UNIBANK. Chiar dacă schema este una destul de complicată, la analizarea minuțioasă a acesteia reiese că Lucinschi, a utilizat banii pentru finanțarea TV7, TNT BRAVO și proiectele adiacente, inclusiv ale concubinei Natalia Morari, care prin intermediul MEDIA SAPIENS presta servicii pentru ANALITIC MEDIA GROUP (SRL care deține TV7).

 

sursa: democracy.md

You may also like

Comments are closed.

By