Dezvăluire BOMBĂ făcută de fostul purtător de cuvânt al ONU: Cazul Gofman este o operațiune a Moscovei

gofman444

Cunoscutul comentator de presă american și fost diplomat, Richard Grenell, semnează un articol în Washington Examiner despre vizita și declarațiile fostului angajat CNA, Mihail Gofman, în SUA. Fiind cel mai longeviv purtător de cuvânt din partea SUA la Organizația Națiunilor Unite, Grenell consideră că Mihail Gofman a reușit să tragă multă pe sfoară în “plimbările sale prin redacțiile din SUA”. Autorul crede că Gofman este un manipulator informațional și urmărește interesele Rusiei, de a submina activitatea actualul guvern condus de Pavel Filip și de a determina, astfel, Occidentul să întoarcă spatele Republicii Moldova cu 10 săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.

“Reprezentanții culiselor politice de la Washington au o istorie bogată despre cum a fost trași pe sfoară de străinii care se ocupau de propagandă. Agenda politică a acestor jucători internaționali pot varia de la probleme nevinovate cotidiene până la solicitări de intervenții ale armatei SUA pentru a pune capăt nedreptăților. Sau, ca în cazul propagandiștilor ruși, influențarea scrutinelor electorale, care sunt urmărite de foarte puțini oameni din vest. În acest sens, urmările pot fi grave pentru un guvern și pentru cetățenii săi, afectați de campaniile de informare eronate venite din exterior. Când unii oficiali și jurnaliști americani cad pradă informațiilor influențate și se grăbesc să ia decizii bazate pe date eronate și neverificate, consecințele pot fi devastatoare, atât pentru reputații, cât și pentru viețile oamenilor, aceasta în condițiile în care lumea tinde să se conducă după mass-media din SUA”, scrie Richard Grenell.

El consideră Rusia cel mai mare manipulator informațional, iar despre Gofman spune că este “cu legături în Rusia” și a mers la Washington “deghizat în denunțător” pentru a povesti cum guvernul actual nu a arestat responsabilii de furtul bancar. “Dar trecutul lui Gofman arată că acesta a fost demis din funcția care presupunea prevenirea raidului bancar, despre care acesta se plânge acum. Anchetatorii doresc să vorbească cu Gofman pentru a afla cum de acesta a devenit atât de bogat activând ca funcționar și de ce o mare parte din activele sale sunt scrise pe membrii familiei sale. Autoritățile moldovenești i-au cerut de 3 ori să depună mărturi, iar acesta totuși a părăsit țara pentru a face un tur prin redacțiile de presă din SUA”, arată autorul.

Richard Grenell se arată nedumerit de declarațiile lui Gofman că autoritățile nu arestează responsabilii de furtul bancar. El dă exemplul lui Vlad Filat sau Ilan Shor. “Grupul Kroll, compania de audit și securitate financiară din Manhattan, a emis “post-mortem” un raport de 84 de pagini, legat de furtul a 1 miliard de dolari din băncile Moldovei, în care compania a identificat autorii furtului, unul din ei aflându-se deja la închisoare pentru crima săvârștiă. Dacă oamenii ar fi citit tot raportul de investigație, aceștia ar ști că Kroll indică în mod clar că Ilan Shor se face vinovat de frauda bancară masivă, sugerând că el a fost principalul, „dacă nu singurul”, beneficiar al banilor furați”, a explicat fostul diplomat.

Jurnalistul face trimitere și la scandalul cu revista Forbes, care a publicat dezmințire după ce a fost indusă în eroare de Gofman. “Deși este foarte greu să afli cine spune tot adevărul iar cine își urmărește anumite interese, este clar că Mihail Gofman i-a tras deja pe mulți pe sfoară. Revista Forbes a fost nevoită să publice dezmințiri jenante a două materiale în care aceștia au repetat afirmațiile lui Gofman aproape cuvânt în cuvânt. Dezmințirea sună astfel: „În urma unei analize suplimentare, noi n-am identificat nici o probă care ar demonstra că Plahotniuc a deținut pachetul majoritar de acțiuni în Unibank, Banca Socială și Banca de Economii”, a scrie el.

Fostul diplomat mai consideră că acuzațiile lui Gofman și nu numai în adresa partidului de guvernare și conduceriii acestuia poate aduce beneficii politice Rusiei. “Subiectul vinovatului de furtul miliardului de dolari reprezintă un interes mare pentru Rusia, mai ales în contextul alegerilor care vin. Gofman și Rusia cunosc indignarea care moldovenii o simt pe bună dreptate față de liderii Guvernului precedent care n-au reușit să-i apere de spălare de bani și corupție. Jocul de găsire a vinovatului are mize mari pentru Rusia”, a adăugat Richard Grenell.

“Din păcate, internetul a făcut ca promovarea bârfelor să fie un proces simplu și relativ ieftin. Inteligența și contra inteligența, după cum a zis Rudyard Kipling, sunt un „Joc mare” care „nu încetează niciodată”. Este trist însă că aceasta de obicei lucrează peste program chiar înaintea unor alegeri importante”, a încheiat fostul diplomat american.

sursa: hotnews.md

You may also like

Comments are closed.

By