Candu și Filip, despre Foaia de parcurs: 74 de puncte au fost realizate. Moldova, pe drumul cel bun

candu filip.png5.png

Prim-ministrul Pavel Filip și Președintele Parlamentului Andrian Candu au susținut, astăzi, o conferință de presă comună privind realizarea angajamentelor incluse în Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Potrivit lui Andrian Candu, până în prezent au fost realizate 74 de puncte din 82.

”Acest raport conține atât raportul de progres, cât și totul ce s-a realizat la nivel de acțiune cu caracter permanent. Este ceea ce Parlamentul și Guvernul a realizat timp de 5 luni, ceea ce nu s-a reușit de realizat timp de 2 ani… Din cele 82 de acțiuni care erau prevăzute, 74 au fost realizate pe deplin, iar opt sunt în proces de desfășurare spre a fi realizate: cum ar fi evaluarea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică sau cea a BNM… În toamnă ne propunem şi ne vom axa pe reforme, ne propunem să continuăm în acelaşi ritm accelerat pentru a reuşi să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor din Republica Moldova. Sunt realizări frumoase, dar mai avem multe de făcut pentru cetăţenii ţării”, a spus Candu.

La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că ținta Foii de Parcurs a fost restabilirea încrederii, repunerea Moldovei pe harta investiţiilor, restabilirea mediului de afaceri și reluarea negocierilor cu FMI.

„Suntem mulțumiți de gradul de realizare a Foii de Parcurs. Am reușit să obținem o înțelegere cu FMI și să îmbunătățim mediul de afaceri… Ne-a reușit să implementăm majoritatea prevederilor din foaia de parcurs. Da, nu sunt 100%, dar am optat pentru calitate. După cele implementate va începe finanțarea Republicii Moldova din partea UE și a Băncii Mondiale. Cele 50 de milioane de euro din împrumutul românesc urmează a fi alocate în timpul cel mai apropiat”, a adăugat premierul.

Totodată, prim-ministrul a adăugat că în sesiunea de toamnă urmează a fi adoptate proiectele privind Codul Audivizulului, sistemul financiar bancar, dar și Legea integrității în serviciul public.

„Au rămas să fie îmbunătățite aceste proiecte, cu participarea experților străini, cei de la FMI, iar în toamnă să fie aprobate. Dacă nu era această susținere parlamentară, cred că nu am fi reușit. Le mulțumesc partenerilor de dezvoltare care ne-a susținut în acest timp. Niciodată în ultimii ani nu am fost mai optimist în parcursul Republicii Moldova. Urmează o perioadă nu mai puțin dificilă pentru țară în următoarea jumătate de an, dar avem toată încrederea că Republica Moldova are o perspectivă puternică de dezvoltare”, a menționat Filip.

Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare este un document elaborat și aprobat de Parlament și Guvern la începutul lunii martie 2016. Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri și angajamente, ce urmau a fi implementate până pe data de 31 iulie 2016, în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016, dar și a îngrijorărilor partenerilor de dezvoltare și societății civile.

You may also like

Comments are closed.

By