Batjocură de Ziua Independenței // OPINIE

ziua independentei parada portului

După cum am mai scris, cred că avem cea mai proastă opoziție. Asta, desigur, nu-i o laudă pentru cei de la guvernare. Din contra. Rămași fără corturi în centrul Chișinăului, după vacanța de vară, liderii opoziției au de gând să revină cu proteste. Nimeni nu-i mai crede, dar Shor a demonstrat că în Moldova se poate orice: cu 100-200 de lei și un tricou de căciulă poți face o mică revoluție. Oamenii n-au de lucru, iar protestarea ca serviciu e o soluție pentru unii, indiferent de cauză.

De data aceasta, inițiativa a venit de la primarul Bălțiului, Renato Usatâi, care mai mult a stat la Chișinău și la Moscova deocamdată. Planul e clar, dar are câteva lucruri care trebuie precizate și analizate. De Ziua Independenței, 27 august, Usatâi propune PSRM-ului și Platformei-Partid DA discuția unei strategii de înlăturare a guvernului și proteste ample. Și Dodon, și Năstase s-au bucurat de inițiativă, doar că sunt cam ocupați.

Dodon, după o vizită la Muntele Athos (socialiștii și credința, hm), pe urmele idolului său, Putin, a mers la pescuit la Astrahan. E cam ocupat acum, pune râme în cârlig și visează la o nouă fotografie cu Vladimir Vladimirovici (dacă n-o fi fost și prima trucată). Dar „Țarul” e ocupat cu „Sultanul”. Rămâne, în schimb varianta cu pescuitul!

Năstase e supărat că i-au demontat corturile din PMAN, chiar dacă n-a stat în ele, măcar simbolic. Avea alți fraieri. Apoi mai are și discuțiile cu Maia Sandu, fosta ministră a educației care s-a exprimat plastic că e gata să fie “ca candidat”. În cazul în care Dodon și Năstase s-ar înțelege clar pentru proteste, cred că și Maia Sandu i-ar putea urma, ca mai înainte, cu niște ochelari mari de soare și cu batic, ca la o prezentare de modă și de candidați.

Dacă Usatâi a propus ziua de 27 august – cumva e firesc pentru el, cel care cară bani în geantă de la Moscova, deci îl cam doare în cot de Ziua Independenței și e dispus să facă glume pe seama asta – nici Dodon, nici Năstase nu au obiecții la dată și la batjocorirea sărbătorii. Circul pentru ei e și cultură, și politică! Vom avea o sărbătoare pe măsura independenței noastre.

autor: Alexandru Vakulovski

You may also like

Comments are closed.

By