26.2 C
Chișinău
Wednesday, June 23, 2021

Usatîi, trimis la origini de Plahotniuc: I-a cerut câteva milioane

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ieri a fost o Zi Mare la Chişinău. Zi care a venit cu spargerea stereotipurilor şi cu o nouă valenţă a vorbei americanilor, Never say Never! Ziua în care s-au scărpinat la ceafă şi cei mai mari sceptici. Ziua în care s-a terminat povestea „invincibilului geniu negru al băncilor Slava Platon”, „Raiderul nr.1 al CSI”, care s-a dovedit a fi nu chiar atât de intangibil şi invincibil, fiind pus sub învinuire pentru atac la Banca de Economii şi anunţat în căutare de procuratura anticorupţie de la Chişinău, după care capturat de SBU şi procuratura de la Kiev. Fireşte, un asemenea eveniment nu se putea lăsa şi fără efecte adverse. În mod firesc, au sărit că arşi cei care au ciugulit din palma raiderului, foşti parteneri de treburi raidereşti, dar şi simpli admiratori ai geniului copilului-minune al FSB-ului. Oracolul facebookului moldovenesc John Scatman Vanga Sturza a anunţat într-o postare că după pălmuirea Diavolului Platon a fost trezită „mafia financiară mondială”, cu „potenţe uriaşe” (cea mai frumoasă caracterizare de care au avut parte vreodată câţiva generali FSB şi bandiţi de la Moscova) şi în Moldova vine Armageddonul! Aoleu!

Şi dacă ar fi Sturza unicul! După diavolaşii lui Platon, Gofman şi Sagaidac, şi viteazul Renato Usatîi (căruia i-am atribuit în titlu un calificativ care să nu încalce copyrightul celor care l-au numit balabol) s-a dus ieri până sub pereţii Procuraturii Anticorupţie, însoţit de avocaţii săi iluştri, care însă cică i-au recomandat să nu intre să depună mărturii contra lui Plahotniuc. Usatîi, ascultător din fire, s-a scărpinat la ceafă şi a decis să-şi asculte avocaţii!

Curată bătaie de joc de el! După ce a anunţat că Plahotniuc a vrut să-l cumpere cu 1,5 milioane de dolari, procurorii nesimţiţi au înregistrat un dosar în registrul R2 şi nu în registrul R1! Nesimţire totală! El doar e Renato 1, nu e Renato 2! Seara PeaceTheBallul a făcut praf emisiunea Nataşei Morari. Chiar şi Nataşa, propagandist cu background, a fost scoasă din sărite de peacetheballismul lui şi declaraţiile lui, tot mai încurcate şi contradictorii.

S-a încurcat şi pe el, dar şi pe ceilalţi în povestea cu Dodon. Este Dodon de al lui Plahotniuc, aşa cum striga el anterior, sau Plahotniuc de al lui Dodon? A fost, nu mai este sau mai este numai oleacă? Şi de ce îl va susţine în cazul ăsta la prezidenţiale Renat pe omul lui Plahotniuc???

Cele mai încurcate sunt însă lucrurile atunci când e vorba de cele 1,5 milioane de dolari pe care cică i le-ar fi oferit Plahotniuc lui Usatîi, ca să plece din ţară pe „vreo 3 luni”. Renato nu ascunde că stă prost cu banii din cauza crizei financiare, în care au intrat prin coincidenţă mai mulţi şi mai multe după ce Slava Platon (!) a început să aibă probleme la Chişinău. Exact în momentul în care au apărut problemele lui Slava Platon, nici vagoanele РЖД-ului nu se mai strică, care nu-i mai cumpără piesele lui de la Nijnii Novgorod!

Taman la ţanc, în plină „criză financiară”, în luna iunie apare şi Gofman, care s-a întâlnit cu el şi i-a transmis nişte acte. Şi taman la ţanc apare şi Plahiş cu oferta de 1,5 milioane! Şi nu s-a dus Plaha să-l caute la Bălţi sau pe la hotelul Prezident, da s-a dus Renat la GBC, la Plaha, unde acesta a început să-i povestească mai naiv şi sincer ca Maia Sandu, despre toate problemele lui! Şi… la urmă, nu mai ţine minte bine nici el cum (ce să mai zică Voronin sau Timofti?!) i-a propus 1,5 milioane de dolari! Renato însă nu se vinde! Renato n-a luat niciodată bani de la Plaha şi nici de data aceasta nu s-a lăsat ispitit! Erou, nu alta!

Şi dacă tot nu e Renato singurul care are surse (cum zice oracolul Vanga Sturza „antene”) prin diverse instituţii şi locuri şi deoarece probabil v-aţi cam săturat cu toţii de neclarităţile legate de acele 1,5 milioane, haideţi să vă zic eu Adevărul, gol-goluţ, despre ce s-a întâmplat în iunie! După ce s-a întâlnit cu Gofman şi a primit de la acesta hârtiile, Renato a sărit în sus de bucurie! Nu gândindu-se la raitingul care va veni după ce va arăta publicului hârtiile, ci la faptul că anume acele hârtii, credea el, îl vor scăpa de „criza financiară”!

La 6 iunie acesta a mers să-l şantajeze pe Plahotniuc, fluturându-i în faţă cu hârtiile lui Gofman, şi estorcând bani în schimbul hârtiilor (componenţă de infracţiune, nu?!). Când a zis că vrea 1,5 milioane de dolari pentru copiile xerox de valoare dubioasă şi care oricum urmau a fi făcute publice de Gofman, acesta fiind strâns la perete în dosarul BEM, Renato a fost trimis la origini. După ce s-a mai gândit niţel, pe 16 iunie Usatîi a mers din nou la GBC şi a fost de acord „şi cu un milion, sau măcar 900 de mii” şi din nou a fost trimis, în acelaşi loc (nu ştiu încă cum îşi numeşte exact la nervi Plaha cumetrii). Au convenit însă că se vor mai gândi. Ambii. Lui Usatîi de fapt îi trebuiau la gât 400 de mii de euro, ca să-şi plătească datoriile. Enervat că gândirea durează prea mult, sub presiunea datoriilor şi a „crizei financiare”, Usatîi a mers din nou la Slava Platon, care i-a promis că îi dă banii, dacă se aliniază cu gofmanii şi sagaidacii lui, pentru a-i „hotărî problemele” cu Plaha.

Corabia_NoeZis şi făcut. Ce a fost mai departe ştiţi deja. Renato a ieşit în public săptămâna trecută, cu povestea celor 1,5 milioane, povestită… puţin altfel. Vestea cea tristă pentru Usatîi e că Slava Platon nu va mai reuşi să-i dea banii! El va sta la dubă, fiind deja capturat de SBU şi procuratra de la Kiev!

Eu zic că această versiune e mult mai credibilă decât cea expusă de Renato. Propun ca până la urmă dovezile, care presupun că există, să decidă soarta PeaceTheBallului. Eu aşa şi n-am înţeles de ce n-a înregistrat Usatîi discuţiile din 6 şi 16 iunie! Să fi fost oare Plaha la fel de neatent? Oare de asta se teme Renato să depună mărturiile la procuratură (amintesc, estorcarea de mită este o componenţă de infracţiune)?! Şi nu e tot! Dacă Plaha are dovezi că Renato a cerşit bani de la el şi le trimite ruşilor („mafiei financiare mondiale”, cu „potenţe uriaşe”, cum a zis Sturza) s-a cam terminat cu Usatîi pe veci! Şefii lui de la FSB îl pun pe veci în lista neagră, ca şi pe Shor! Haha. Armageddon? Armageddon să fie!

autor: Veaceslav Balacci

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img