TRADUCERE OFICIALĂ // Scrisoarea care confirmă că Victor și Viorel Țopa sunt cercetați penal în Germania

victor si viorel

Today.md a publicat ieri, 28 iulie, o scrisoare oficială emisă de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa, finanțatorii platformei DA, au fost deschise dosare penale în Germania. Pentru a exclude speculațiile care au parvenit după publicarea materialului, am decis să ne adresăm unui traducător autorizat, în redarea exactă a celor menționate în documentul oficial.

Potrivit scrisorii, expediată de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, Procuratura Germaniei a preluat urmărirea penală, adică a inițiat procesul de anchetă penală preliminară în privința cetățenilor moldoveni Victor și Viorel Țopa.

De menționat că scrisoarea nu a fost expediată cu un an în urmă, așa cum susțin Victor și Viorel Țopa, Andrei Năstase, dar  a fost expediată în luna iulie a anului curent.

Este de menționat că în cazul lui Viorel Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea acestuia, între anul 2000-2001, în schema fraudării BEM prin acordarea creditelor nepoerformante. Pe atunci Viorel Țopa ocupa funcția de șef al BEM.

Din schema de dalapidare a banilor din Banca de Economii, realizată anterior de către jurnaliști în baza deciziei definitive de condamnare emisă în 2012 de CSJ, devine clar că, ocupând o funcţie importantă în cadrul BEM, Viorel Ţopa, oferă un credit de 1000 000 de dolari companiei AIR MOLDOVA INTERNATIONAL, aflată în posesia lui Victor Țopa. În calitate de gaj, firma offshore, pe care o deţine, transferă pe conturile BEM suma de 400 de mii de Dolari (depuşi anterior pe conturile firmei de către complici). După ce AIR MOLDOVA International obţine creditul de 1 milion de dolari începe a doua etapă a schemei de delapidare.

Ştiind din start că AIR Moldova nu va restitui creditul, Viorel Ţopa, aflându-se în funcţie la BEM, emite o dispoziţie prin care permite firmei offshore (care-i aparţine) să-şi retragă banii din bancă, chiar dacă acesta era de fapt un gaj.

În cazul lui Victor Țopa, oamenii legii din Germania verifică implicarea lui în acțiunile de șantaj, sechestrare de persoane și deposedare ilegală de acțiuni. Un martor important care depune depoziții în potriva lui Victor Țopa este Galina Proidisvet, cea care a fost sechestrată într-un hotel de la Moscova șantajată, iar ulterior deposedată de către Victor Țopa de acțiunile pe carea ea și familia ei le deținea în VictoriaBank. Pentru această crimă, Victor Țopa a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la 12 ani de pușcărie în Republica Moldova.

Dacă oamenii legii germani vor stabili că infracțiunile au avut loc, cei doi urmează să fie extrădați în Republica Moldova, unde își vor ispăși pedepsele de 8 și 10 ani de închisoare.

Potrivit surselor noastre, condamnații Victor și Viorel Țopa cunosc despre existența acestor dosare penale și au demarat deja formalitățile pentru a pleca din Germania, încercând să evite riscul de a fi extrădați. O posibilă destinație pe care o evaluează este Londra, dar și SUA, unde a și fost deja angajat ONG-ul Frontier Solutions, pentru a încerca să le obțină azil politic. Este vorba despre același ONG care se ocupă de reprezentarea lui Platon și Gofman.

Reamintim că fugarii Victor și Viorel Țopa sunt cei care au creat și finanțează Platforma DA, oamenii din spatele lui Andrei Năstase.

sursa: today.md

You may also like

Comments are closed.

By