SONDAJ // Platforma DA și Năstase SE PRĂBUȘESC! PD-ul crește

topa_nastase

Andrei Năstase și Partidul DA se îndreaptă cu pași rapizi spre un fiasco total. În numai câteva săptămâni acesta a pierdut aproape 3 procente din posibilele voturi pe care le-ar acumula formațiunea în cazul unor alegeri parlamentare. Dacă ultimul sondaj credita DA-ul cu aproape 11 la sută, astăzi partidul fondat de finul lui Victor Țopa este creditat doar cu 8,4 procente.

Involuția DA-ului se produce pe fondalul scandalurilor în care sunt implicați membrii de partid, începând cu liderul (care și-a folosit mama pentru scheme de spălare de bani) și terminând cu membrii activi cu grave probleme de integritate.

Screen Shot 2016-07-08 at 10.57.48 AM

Sondajul de opinie prezentat astăzi, realizat de Intellect Grup, arată că pe fondalul căderii libere a Platformei DA, a început ascensiunea PD-ului. Acest lucru poate fi explicat prin reorientarea alegătorilor dezamăgiți în liderul DA, care-și construiește mesajul doar pe confruntarea directă cu PD-ul – un pas riscant în politică. Or, pe măsură ce scade încrederea în una dintre părțile aflate în conflict, crește încrederea în oponent.

Sondajul prezintă cifre alarmante pentru Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, care se află sub pragul electoral cu numai 3,4 procente. O situație similară se atestă și în cazul lui Iurie Leancă, partidul căruia ar aduna doar 3,6 la sută din sufragii.

Pe de altă parte, Maia Sandu și PAS ar acumula 13 la sută din voturile alegătorii.

Fără probleme ar accede în Parlament Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor ar trece cu  17,7 și 12,2 la sută, iar PCRM-ul condus de Voronin ar acumula aproape 9 la sută din sufragii.

Potrivit Intellect Grup, sondajul a fost realizat pe baza unui eșantion de 1878 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.

Criterii de stratificare: 35 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ teritoriale, mediu rezidențial (urban-rural), mărimea localităților urbane (2 tipuri), numărul de populație ai localităților rurale (3 tipuri de localități rurale).

Eşantionare: Volumele straturilor urbane şi ale totalului pe regiuni, cât şi volumele straturilor rurale au fost calculate proporţional cu numărul populaţiei în conformitate cu datele comunicate de Departamentul de Statistică al Republicii Moldova.

Reprezentativitate: Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,2%.

Perioada de culegere a datelor: 11 – 24 Iunie 2016. Interviurile au fost realizate la domiciliul respondenților.

You may also like

Comments are closed.

By