SCHEMELE prin care Veaceslav Platon a devalizat sistemul bancar al RM

schema1

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au făcut publice schemele prin care Veaceslav Platon, reținut la Kiev, împreună cu omul de afaceri, Ilan Șor au devalizat sistemul bancar al Republicii Moldova.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, omul de afaceri, Veaceslav Platon figurează în două cauze penale: spălare de bani în proporții extrem de mari, care prevede o pedepsă de la 5 la 10 ani și deposedarea printr-o schemă infracțională a S.A. „Banca de Economii”, care prevede 8-15 ani de pușcărie.

„Cinci agenți economici, din grupul Platon, au beneficiat de credite în sumă de 40 milioane dolari și 123 milioane de lei. Acești bani au fost transferați la patru societăți comerciale din Letonia, înregistrate în jurisdicții off-shore. Transferurile erau efectuate de la aceeași adresă IP. Ulterior, Veaceslav Platon a garantat pentru fiecare din acei cinci agenți economici că va fi întors creditul. De aici reiese că persoana este interesată de aceste credite, vă dați seama că nu este un act de binefacere”, a explicat Morari, menționând că pentru obținerea creditului au fost puse în gaj acțiuni de la Moldinconbank, ASITO, imobile ale Moldinconbank și imobile din Federația Rusă. Potrivit șefului PS, creditele au fost contractate pentru 4 ani, în perioada 2011-2015.

Totodată, afirmă Morari, Ilan Șor ar fi beneficat în urma tranzacțiilor de un miliard de lei.

„Între timp, de la Banca de Economii, grupul Shor a luat un credit de 53.049.000 de euro. Suma este transferată, deghizată prin mai mulți agenți economici, sunt nominalizați în schema de fraudare și agenți care se regăsesc în raportul Kroll. În final, banii au ajuns la o companie care încheie contract de fidejusiune cu Victoriabank de restituire a creditului cu acești 5 agenți economici. Ulterior, banii sunt restituiți din contul Băncii de Economii. Iar statul a plătit neajunsurile în bancă”, a adăugat el.

schema1

schema2

Amintim că Veaceslav Platon a fost arestat de autoritățile ucrainene după ce Procuratura Anticorupție a RM l-a anunțat în căutare internațională pentru fraudele din sistemul bancar. Pe numele acestuia a fost emis mandat de arest pentru 30 de zile.

platon retinut.jpg3

platon retinut.jpg5

Platon urmează să fie pus în arest numai după ce va fi extrădat. În cazul în care se va dovedi că Veaceslav Platon deține cetățenia Ucrainei, așa cum afirmă avocații acestuia, extrădarea lui va fi imposibilă pe motiv că, potrivit Constituției Ucrainei, cetățenii săi nu pot fi extrădați.

Totodată, menționăm că Procuratura Anticorupție a declarat că Platon nu a renunțat la cetățenia RM.

You may also like

Comments are closed.

By