Raiderul Veaceslav Platon i-ar fi sponsorizat pe separatiștii din Donbass (SURSE)

Platon

„Raiderul nr. 1” din Moldova, Veaceslav Platon, care a fost arestat recent în Kiev, ar fi fost folosit de către serviciile speciale rusești pentru finanțarea separatiștilor din Donbass, precum și pentru atacurile raider asupra unor afaceri din statele vecine cu Rusia. Aceasta se conține în informațiile oferite de surse anonime, comunică portalul DSnews.ua, cu trimitere la „Guleai pole”.

În perioada 2010-2013, echipa lui Platon ar fi transferat în conturi offshore peste 20 miliarde USD, însă de fiecare dată când apăreau anumite probleme cu legea, acesta se bucura de protecție. Oamenii care îl ajutau dețin funcții foarte înalte: în Ucraina Platon se afla sub protecția lui Victor Ianukovici, în Moldova – sub protecția ex-premierului Vlad Filat. De fapt, legăturile mergeau mult mai departe – la coordonatori din cadrul serviciilor speciale rusești.

Potrivit surselor, taxa pentru asemenea „intangibilitate” era participarea lui Platon în tot felul de proiecte mai mult sau mai puțin dubioase are Kremlinului, care din anumite motive nu puteau fi finanțate direct de către Rusia. Unul din cele mai recente asemenea proiecte era suportul financiar pentru separatiștii din Donbass: transferul banilor pentru achitarea onorariilor „voluntarilor”, pentru motivarea conducătorilor enclavelor separatiste, procurarea medicamentelor și alimentelor pentru grupurile de insurgenți din republicile populare Donețk și Lugansk.

Actele care confirmă că Platon a finanțat insurgenții din Donbass nu au fost încă publicate, însă potrivit surselor informate, aceasta se va întâmpla foarte curând.

Reamintim că anterior, portalul DSnews.ua a comunicat că pe 25 iulie curent în Kiev a fost reținut omul de afaceri din Moldova, Veaceslav Platon, cunoscut drept „raiderul nr. 1 din CSI”, care a fost dat în căutare de către Interpol.

platon retinut

platon retinut.jpg5

Pe 28 iulie, judecătoria raională Pecersk a decis plasarea lui sub arest preventiv pentru un termen de 40 zile. În curând, el ar putea fi extrădat în Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By