OFICIAL! Gofman a fost implicat în acordarea creditelor la BEM

gofman

Procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, spune că deţine informaţii care confirmă că “Gofma Consulting SRL” – firmă contractată de BEM pentru evaluarea gajurilor, este controlată de fraţii Mihai şi Alexei Gofman. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Deschide.MD, după ce săptămâna trecută redacţia a publicat un articol la acest subiect, iar informaţiile din el au fost negate cu vehemenţă şi agresivitate de fondatorul oficial al firmei, Dmitrii Tărăburcă.

“Potrivit informaţiilor acumulate în urma audierii mai multor martori în ancheta privind frauda bancară, am abţinut informaţii că într-adevăr firma “Gofma Consulting SRL” ar aparţine neoficial fraţilor Gofman, doar că fiecare declaraţie urmează să o verificăm şi prin alte acţiuni procesual-penale“, spune procurorul.

Întrebată câţi ani a prestat această companie servicii pentru BEM şi ce arată la prima vedere rapoartele sale de evaluare, Adriana Beţişor, a răspuns: “Noi avem rapoarte de evaluare ale acestei companii şi din 2011, şi din 2012, şi din 2013. Misiunea noastră este să le verificăm, dar vă pot spune că unele rapoarte sunt întocmite pe bunuri gajate de companiile care au luat credite, iar acum administratorii acestora au fost trimişi în judecată. Toate sunt de pe vremea lui Gacikevici, dar nu vă pot da nume deocamdată”. 

La rândul său, fondatorul oficial al companiei “Gofma Consulting SRL”, Dmitrii Tărăburcă a sunat vineri la redacţia Deschide.MD cerând pe ton ultimativ să fie sunat înapoi de autorul articolului anterior în care era furnizată informaţia cu referire la surse bancare. Potrivit înregistrărilor audio ale conversaţiei, acesta a adresat mai multe cuvinte ofensatoare în adresa echipei Deschide.md.

get_img (3)

Să mă sune pentru că eu asta nu voi lăsa aşa. Sunteţi idioţi pentru că altfel nu ştiu cum să vă numesc. Numai un prost poate scrie aşa ceva, înţelegeţi, o minciună prostească şi idioată. De unde aţi luat acest articol, pentru că numai proştii scriu aşa ceva. M-aţi înjosit în faţa întregii în ţări şi voi mă întrebaţi pe mine de ce vă insult? Spuneţii idiotului, sau idioatei voastre care a scris acest articol să mă sune imediat!“, a cerut pe un ton agresiv Dmitrii Tărăburcă.

Ulterior acesta a scris pe contul său de facebook un comentariu în care neagă cu vehemenţă că firma sa ar avea vreo legătură cu fraţii Gofman. Mai scrie el că din ştirile noastre a aflat despre faptul că Mihai Gofman are un frate care a lucrat la BEM, deşi puţin mai devreme, tot el comentase ştirea în care anunţam despre relaţia de rudenie dintre Mihai şi Alexei Gofman, întrebându-ne retoric: “nu vă este ruşine să scrieţi miniuni”?

Astazi acesta a refuzat să răspundă la apelurile redacției.

Mai jos comentariul integral al lui Dmitrii Tărăburcă:

get_img (4)

Potrivit procesului verbal al uneia dintre ședințele Consiliului de Administrație al BEM, care a avut loc în anul 2012, conducerea instituției a aprobat “lista companiilor de evaluare cu credibilitate sporită cu care banca înregistrează o experiență pozitivă de conlucrare”. Printre cele 6 companii, dintre care două de stat, se regăsește și “Gofma Consulting SRL” – despre care angajații BEM ne-au spus că firma i-ar avea în spate pe frații Gofman.

Anterior, Deschide.MD a publicat un alt articol în care anunţa că eroismul de care dă dovadă în ultima vreme Mihail Gofman, umbrește un detaliu pe care fostul colaborator al CNA se face a-l uita – fratele său a deținut în perioada delapidărilor, funcții cheie la BEM. Alexei Gofman a devenit angajat al Băncii de Economii încă în 2008, iar timp de trei ani a fost responsabil de creditare și gestionarea gajelor. Culmea e că din anul 2011 până în 2014, el a fost consilier al președintelui BEM, inclusiv a lui Grigore Gacikevici (n.r. după Gacikevici a urmat Victor Bodiu și Mihai Hîncu).

La fel de important de precizat este şi faptul că după dezvăluirile făcute, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Mihail Gofman, a fost citat de trei ori la Procuratura Anticorupție pentru audieri, însă acesta a refuzat să se prezinte.

Pe de altă parte, newsmaker.md scrie că Mihai Gofman se află în SUA, unde prestează servicii de consultanţă autorităţilor americane în ceea ce priveştea spălarea banilor şi combaterea corupţiei. Compania care îi intermediază colaborarea cu autorităţile SUA ar fi expediat o scrisoare pe adresa procurorului general interimar, Eduard Harunjen, şi a procurorului anticorupţie, Adriana Beţişor, în care informează că pentru a “îndeplinirea misiunii sale în SUA”, Gofman mai  are nevoie de circa o săptămână. Documentul datează din 7 iulie, ziua în care procurorii anticorupţie au anunţat că Gofman nu s-a prezentat nici a doua oară la audieri şi că, dacă nici va veni nici a treia oară, vor dispune aducerea forţată.

sursa: deschide.md

You may also like

Comments are closed.

By