MESAJUL Primăriei Chișinău pentru femeile care sunt în așteptarea unui copil neplanificat

pregnant-woman-with-abdominal-pain

După ce o tânără și-a aruncat bebelușul într-un tomberon din sectorul Buiucani al capitalei, Primăria vine cu un mesaj către toate femeile care au o sarcină nedorită, ascunsă de părinţi și rude.

„Dacă te afli într-o asemenea situaţie, eşti disperată şi nu vezi nicio soluţie pentru a o depăşi, poţi veni sau telefona la Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului sau la Direcţiile pentru Protecţia Drepturilor Copilului de sector, dacă eşti din mun. Chişinău (sau la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei din raionul unde locuieşti) noi împreună cu tine vom elabora un plan de asistenţă şi, în dependenţă de necesităţile tale individuale, îţi vom oferi următoarele servicii:

– Consiliere psihologică şi medierea relaţiilor cu părinţii, rudele, în vederea reintegrării familiale şi sociale.

– Plasament în centrul maternal în timpul sarcinii şi/sau după naştere împreună cu copilul. În centrul maternal vei găsi un adăpost temporar, vei primi asistenţă medicală, juridică, socială, psihologică, alimentaţie gratuită pentru tine şi copil, îmbrăcăminte şi scutece pentru copil. Angajaţii centrului te vor ajuta să-ţi dezvolţi abilităţile parentale, să înveţi să-ţi îngrijeşti propriul copil, vor contribui la restabilirea legăturilor tale cu familia, cu tatăl copilului, concomitent poţi frecventa careva cursuri de specializare pentru a căpăta o profesie, te vor ajuta să-ţi găseşti un serviciu şi un loc de trai după ieşirea din serviciu. Mamele cu copii se pot afla în serviciu maternal pentru o durată determinată de 3 luni, iar în cazuri excepţionale, acest termen poate fi prelungit până la 12 luni.

– După ieşirea din serviciu, când tânăra mamă va avea un loc de muncă, copilul poate frecventa grupa creşă, unde sunt admişi copiii de la 4 luni până la 2,5 ani.

Acestea sunt doar o parte din serviciile pe care le poţi accesa, însă, în dependenţă de necesităţile individuale a fiecărei beneficiare, de complexitatea problemei, autoritatea tutelară va interveni şi va asigura asistenţă multilaterală, implicând şi partenerii noştri neguvernamentali în scopul de a apreveni separarea copilului de familie şi cazurile tragice, precum cel întâmplat recent.

Mai multe detalii le găsiți pe site-ul Primăriei Chișinău.

Amintim că un nou-născut a fost găsit la gunoi, într-o pungă de plastic. Mama fetiței s-a dovedit a fi o tânăra dintr-o localitate din raionul Floreşti, în vârstă de 18 ani.

You may also like

Comments are closed.

By