Maia Sandu dă tot mai des cu oiștea-n gard. Trei gafe care i-ar putea fi fatale

maia sandu basarabia.md

„Candidatul promiţător al opoziţiei proeuropene”, Maia Sandu, de la un timp încoace îşi dă cu stângul în dreptul. Zgârcită la vorbă, liderul PAS calcă strâmb aproape ori de câte ori face vreo declaraţie publică. De această părere este analistul politic Petru Bogatu.

„Nu conteneşte, bunăoară, să ceară, cu o înverşunare demnă de o cauză mai bună, alegeri anticipate. Şi asta cu toate că în prezent nu există nici condiţii politice, nici legale pentru ele. E la mintea oricui că un nou scrutin s-ar constitui într-un factor destabilizator care ar da apă la moară Moscovei. Unde mai pui că revendicarea dizolvării Parlamentului o bagă pe Maia Sandu în aceeaşi oală cu rusofilii Usatîi şi Dodon. Ca să nu mai vorbesc de falsul proeuropean Andrei Năstase”, afirmă Bogatu.

O altă gafă monumentală, spune analistul, este afirmaţia Maiei Sandu potrivit căreia ar urma să se instituie un moratoriu asupra opţiunii europene atâta timp cât nivelul de trai al cetăţenilor nu a crescut.

„Dincolo de faptul că pare a fi o compilaţie a elucubraţiilor unor dadaişti, această idee năstruşnică nu are nicio logică. Scopul declarat de a îmbunătăţi situaţia economică şi a elibera statul din captivitatea oligarhică în afara modelului european de guvernare, bazat pe justiţia independentă şi separaţia reală a puterilor în stat, este demagogie curată. Maia Sandu îşi taie craca de sub picioare”.

„Bomboana de pe colivă”, mai spune Petru Bogatu, este scrisoarea deschisă către Fondul Monetar Internaţional prin care cere ca FMI să nu semneze niciun nou acord de finanţare cu Republica Moldova. Potrivit lui Bogatu, scrisoarea pe care a adresat-o FMI este argumentată superficial, iar gestul liderul PAS pare să fie contraproductiv atât pentru populaţie, cât şi pentru interesele sale electorale.

„Marea finanţă internaţională cooperează cu un stat nu pentru ochii frumoşi ai puterii, ci doar în baza unor condiţii stricte. Nu în zadar toate acordurile cu FMI au ajutat Republica Moldova să realizeze schimbări benefice cu caracter sistemic. Aşa fiind, Maia Sandu ar urma să fie mai atentă în tot ceea ce face. Să nu sfideze bunul-simţ, acesta contează enorm în politică. Nu scuipa-n fântână – vine vremea când ai să bei din ea”, afirmă analistul menționând că Maia Sandu ar fi bine să spună pas propriilor derapaje. În caz contrar, greşelile ei impardonabile riscă s-o coste scump în viitoarele alegeri prezidenţiale.

foto: basarabia.md

You may also like

Comments are closed.

By