Maia Sandu a mai câștigat o poreclă: „Miorița cu coaie” // BLOG

maia sandu ziarulnational

La fel ca majoritatea politicienilor moldoveni, Maia Sandu și-a clădit o carieră politică din nimic. Niște studii dubioase în perioada sărăciei lucie din Moldova, un master în SUA de un an, după care, surprinzător, devine consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale pentru doi ani. Studiile Maiei Sandu: ASEM, apoi relații internaționale la o instituție cu o denumire parcă ruptă din Orwell – Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova și un an la Harvard.

Anume la funcția de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale fac toți referire când vor să ne demonstreze cât de deșteaptă și cât de “politiciană” e Maia Sandu. Impresionant, într-adevăr, dar dubios. Creșterea unor politicieni moldoveni într-o săptămână seamănă izbitor de mult cu creșterea puilor de broiler. Cine e interesat de asta? – o întrebare logică. La care nu vom avea răspuns până nu se vor desecretiza dosarele securității, iar acestea, probabil, nu se vor desecretiza niciodată, pentru că cei de la putere știu să-și șteargă urmele. E o așa liniște din acea direcție, în care toate țările ex-sovietice care au progresat au făcut deja curat, că ai impresia că în Moldova n-a existat niciodată KGB.

Între 2012 și 2015 Maia Sandu a fost ministru al educației. Deși ea vorbește de grandioase reforme, ce a rămas? Câteva petiții în care elevii au vrut s-o dea jos din funcție și camere de luat vederi în sălile de examene. Se copiază în continuare? Se copiază? E învățământul moldovenesc mai bun acum? Nu, e varză, e la pământ.

Maia Sandu, ca orice moldovean lăudăros care la un ulcior cu vin vrea să-ți arăte că a făcut totul singur în viață, vrea mai mult, vrea să fie mai mare. Nu i-a ieșit cu PLDM-ul, când a făcut parte din echipa care a falimentat băncile Moldovei. Acum și-a tras partid și trage sforile din toate părțile doar pentru a-și continua cariera de politician. A apărut alături de Filat, de ce nu ar apărea și alături de Dodon, Usatâi și Năstase? Că doar moldovenii sunt tâmpiți și nu-și dau seama de nimic. Dodon, Usatâi și Năstase sunt în rând la putere și vor ajunge acolo când Moldova va fi praf. Asta vrea Maia.

Deși n-a făcut nimic pentru Moldova, Maia Sandu a fost făcută de Natalia Morari “politician cu coaie”. În țările civilizate politicienii au alte calificative. Dar Maia vrea să ne demonstreze că are coaie, chiar dacă asta înseamnă distrugerea Moldovei. În scrisoarea ei către FMI, cere să nu i se mai acorde Moldovei un împrumut. Ar fi dezastruos, chiar dacă suma pentru prima tranșă e mică: 25 milioane de dolari (a câta parte din mita șefului Filat?) și cerința reformelor – cred că mai importantă acum decât banii.

„Se știe, cine știe! că FMI nu dă bani de flori de cuc. Reforme, ajustări. În termeni pragmatici este un lucru bun pentru țară. A cere FMI să nu semneze un acord este un fel de neo-bolșevism. Cu cât mai rău pentru țară, cu atât mai bine pentru noi…” spune chiar și fostul mare apărător al Maiei Sandu, Ion Sturza. În fine, tânjind acum după funcția de Președinte, Maia Sandu a mai câștigat o poreclă – Miorița cu coaie. Dar Miorița n-are nici o vină.

autor: Alexandru Vakulovski / sursa: deschide.md /foto: ziarulnational.md

You may also like

Comments are closed.

By