13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

DOVADĂ că frații Gofman au prejudiciat Banca de Economii // DOC

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Portalul de știri Today.MD a publicat o investigație, dovadă a faptului că frații Gofman au fost implicați în furtul de la Banca de Economii.

În cadrul investigaţiei, jurnaliștii portalului au intrat în posesia unor acte care probează faptul că întreprinderea Gofma Consulting SRL, controlată de Mihail Gofman (ne-o sugerează chiar şi denumirea acesteia), înregistrată doar formal pe numele fondatorului Dumitru Taraburcă, a fost implicată în cel mai direct mod în devalizarea Băncii de Economii. Anume această companie a evaluat gajurile pentru mai multe credite neperformante acordate de BEM, în perioada în care preşedinte al băncii era Victor Gacikevici, iar banca era administrată de Guvernul condus de Vlad Filat, executivul controlând majoritatea în consiliul de administraţie al Băncii de Economii. Anume atunci Alexei Gofman, fratele lui Mihail Gofman era responsabil de creditare şi gestionarea gajurilor, iar ulterior consilier al preşedintelui Băncii de Economii. De notat, că şi dincolo de relaţiile de serviciu, Alexei Gofman şi Grigore Gacikevici sunt prieteni foarte buni.

Astfel, conform unei liste a rapoartelor de evaluare a gajului (vezi DOC1 şi DOC2), cu suportul angajatului BEM, Alexei Gofman şi a companiei controlate de Mihail Gofman, Gofma Consulting SRL, Banca de Economii a acordat mai multe credite neperformante, care nu au fost rambursate băncii. Respectiv, deoarece gajul a fost evaluat incorect şi fraudulos de către compania de evaluare, fiind artificial majorată valoarea bunurilor gajate, comercializarea gajului nu a putut compensa valoarea creditelor acordate de Banca de Economii în baza rapoartelor de evaluare întocmite de compania lui Gofman. În rezultat, banca a fost furată de câteva zeci de milioane de lei! 

În scrisoarea de răspuns din 3 iunie 2015, expediată de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru la adresarea administratorului special al Băncii de Economii, ajunsă şi ea în posesia redacției Today.md (vezi DOC3 şi DOC4), se menţionează că „…raportul de evaluare, elaborat de Gofma Consulting SRL nu corespunde prevederilor actelor normative în domeniul evaluării bunurilor imobile, este executat cu încălcarea Regulamentului provizoriu cu privire la evaluarea bunurilor imobile…”. Astfel, documentul confirmă frauda şi vinovăţia directă a companiei controlate de Mihail Gofman în prejudicierea Băncii de Economii, prin acordarea creditelor neperformante cu suportul lui Alexei Gofman, în baza rapoartelor de evaluare a gajului perfectate de Gofma Consulting SRL, compania controlată de Mihail Gofman.

După apariţia în presă a denumirii companiei, care coincide perfect cu numele lui Alexei şi Mihail Gofman, administratorul Gofma Consulting SRL Dumitru Taraburcă a sărit ca aprins şi a negat cu vehemenţă că întreprinderea care a evaluat fraudulos gajurile la Banca de Economii ar avea vreo legătură cu fraţii Gofman. Asta deşi procurorii anticorupţie au comunicat oficial că investighează această legătură! Totuşi, Taraburcă aşa şi n-a explicat această stranie coincidenţă a denumirii companiei cu numele Gofman, dar mai ales n-a lămurit cum se explică faptul, că întreprinderea pe care o admnistrează a făcut atâtea evaluări vădit frauduloase a gajului! Şi toate anume la Banca de Economii!

Poate de asta că întreprinderea era protejată de CNA, unde şef la SPCB era „acoperişul” Mihail Gofman, dar şi de Banca de Economii, unde responsabil de creditare şi gajuri era „acoperişul” Alexei Gofman, consilier şi bun prieten al preşedintelui BEM Grigore Gacikevici?! Hoţul strigă „Prindeţi hoţul!”?!

1 2

13866961_1328412343855270_233429184_n

13664763_1328412320521939_2037469098_n
- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img