Ce alte taine ascund înregistrările convorbirilor telefonice, deținute de Platon?

VeaceslavPlaton

Astăzi Veaceslav Platon – omul și businessman-ul despre care societatea vorbește mult, dar știe mai puțin – a recunoscut: dânsul dispune de 40 de ore de înregistrări a convorbirilor telefonice cu unul dintre principalii participanți ai scandalului din sistemul bancar – Ilan Șor.

Aparent, Platon consideră că aceste înregistrări reprezintă o anumită garanție pentru el în cazul unor eventuale probleme legate de investigațiile curente privind procesele ce au avut loc în sistemul bancar din Moldova.

Se pare că Platon are de ce să fie îngrijorat. El nu este un om nou în sistemul bancar și știe foarte bine atât schemele de business, dar și complexitatea politicii moldovenești.

Astfel, câțiva ani în urmă prin Moldova „au trecut” aproximativ 20 miliarde de dolari în drumul lor dinspre Rusia spre Europa. Unul din participanții-cheie ai acelei scheme a fost banca, unul dintre fondatorii căreia a fost Platon, actualmente declarat în căutare internațională și reținut de către serviciile speciale din Kiev.

Puțini au văzut vreodată acte juridice semnate de către Platon. Majoritatea tranzacțiilor dubioase care îi sunt atribuite au fost „împachetate” astfel, încât este foarte greu să dai de urma beneficiarilor finali. Acest lucru are avantajele sale, dar și prezintă anumite riscuri pentru autorul numeroaselor combinații.

Să analizăm o situație ipotetică: doi „afaceriști” reali se înțeleg în privința unei operațiuni financiare care este la limita legalității, dacă nu – chiar ilegală. E clar că o persoană mai mult sau mai puțin prudentă nu va pune niciodată semnătura pe un asemenea document, care ulterior ar putea fi obiectul atenției foarte sporite a organelor legii.

Din acest punct de vedere, absența semnăturilor lui Platon este un avantaj pentru el. Dar pentru orice avantaj trebuie de plătit, iar prețul pentru asemenea prudență îl reprezintă riscurile legate de comportamentul și acțiunile celeilalte părți. La urma urmei, ce înseamnă aceasta: dacă nu există vreun contract legal cu caracter obligatoriu, e foarte greu să demonstrezi dreptul asupra bunurilor, mai ales într-o tranzacție dubioasă, din punct de vedere legal.

Oare nu din acest fapt reiese necesitatea de a înregistra convorbirile cu partenerii de afaceri, mai ales în volume atât de mari? Gândiți-vă – 40 de ore de convorbiri telefonice. E clar că nu s-a vorbit despre vremea de afară.

Cel mai probabil, autorul înregistrărilor își acoperea astfel spatele. În lipsa unor acorduri oficiale, înregistrările servesc drept un fel de garanție pentru respectarea intereselor celui care a făcut aceste înregistrări.

Undeva 5-6 ani în urmă, fiind întrebat direct dacă a avut vreo implicare în atacul raider asuprea unei întreprinderi din Moscova, Platon, zâmbind, a negat toate acuzațiile aduse, adăugând că ar fi bucuros să fie beneficiarul companiei-creditor.

Atunci toți erau uimiți: cum de raiderii, care folosesc firme și persoane interpuse, reușesc să-și realizeze schemele într-o lume unde fiecare tânjește să-l folosească pe celălalt?

Astăzi, se pare că am primit răspunsul – garanția o reprezintă înregistrările telefonice care conțin ceea ce nu a nimerit pe hârtie.

Și aici apare întrebarea logică – câte astfel de fișiere are Platon care își desfășoară afacerile în toată lumea?

sursa: vox.publika.md

You may also like

Comments are closed.

By